Románia első női pilótájának, Elena Caragiani-Stoenescu születésének 135. évfordulóját ünnepli a Google

2022. május 13. – 10:11

Románia első női pilótájának, Elena Caragiani-Stoenescu születésének 135. évfordulóját ünnepli a Google
Forrás: fotó a V. Firoiu által írt Mennyország amazonjai („Amazoanele cerului”) című könyv egyik oldaláról / Wikipédia

Másolás

Vágólapra másolva

Románia első női pilótájára, Elena Caragiani-Stoenescura emlékezik a Google Doodle.

„Boldog 135. születésnapot Elena Caragiani-Stoenescu! Eltökéltsége és öröksége arra ösztönözte a nőket, hogy új magasságokba emelkedjenek” – írta a Google.

Forrás: Google Chrome képernyőmentés
Forrás: Google Chrome képernyőmentés

Caragiani-Stoenescu 1887. május 13-án született Tecuci városában Galați megyében. Első repülése 1912-ben történt 25 éves korában, lovagló oktatója, Mircea Zorileanu kíséretében. Engedélyét a Nemzetközi Repüléstechnikai Szövetségnél (1914) szerezte meg Franciaországban. Ezzel pedig az ambiciózus riporter, haditudósító az első engedéllyel rendelkező női pilóta lett Romániában.

27 éves korában kapta meg pilótaengedélyét, ezzel Romániában az első, 12. nemzetközi repülési engedéllyel rendelkező nő lett. Mivel azonban Románia nem engedte, hogy légterében repüljön, így Caragiani-Stoenescu egy francia napilap riportere lett, hosszú távú utazásokra repült a Karib-térségbe és Dél-Amerikába. Háborús tudósítóként a Press Trust of Mexiconál dolgozott.

Amikor Románia belépett az első világháborúba, pilótaként kérte a részvételét, de ismét elutasították. Caragiani-Stoenescu így a háború idején a Vöröskereszt ápolójaként dolgozott Bukarestben. Később szülővárosában, Tecuciban egészségügyi klinikát alapított, és újságíróként dolgozott szerte a világon, a légitársaságok eseményeire összpontosítva.

Ma caragiani-Stoenescu szülőhelyén egy középiskola viseli a nevét

Május 21-én Smaranda Brăescu születésnapját ünnepeljük, aki az első román női ejtőernyős és Európa- és világcsúcstartó volt. Ő 1897-ben született.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!