Kevesebb, drágább, de újra elérhetőek a bérelhető elektromos rollerek Marosvásárhelyen

2022. május 11. – 09:36

Kevesebb, drágább, de újra elérhetőek a bérelhető elektromos rollerek Marosvásárhelyen
Fotó: Soós Zoltán Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggel 250 elektromos rollert helyeztek ki Marosvásárhelyen – százzal kevesebbet, mint tavaly a kísérleti időszakban. A rollerek bérlése pedig valamelyest drágult, jó hír viszont, hogy a LIME mellett egy másik cég is rendelkezésre bocsátja termékeit, amelyhez szintén egy alkalmazás letöltése után lehet hozzáférni. Azaz bővül a kínálat, miután a hasonló profilú cég átmegy az ellenőrzésen és tevékenysége jóváhagyásra kerül.

Bár a rollerhasználat az autósforgalmat valamelyest csökkentheti, a városlakók számára zavaró lehet, ezért az önkormányzat szigorú szabályokhoz köti a rollerek használatát, amelyeknek betartását a hatóság várhatóan a napokban intenzíven ellenőrzi majd.

Az elektromos rollerek közlekedését kormányrendelet szabályozza:

  • Ezentúl tilos az elektromos járművekkel a járdán közlekedni, és úttesten is csak a 14 év felettieknek, akik 16 éves korig kötelesek a rollerezők védősisakot viselni.
  • Ahol létezik kerékpársáv, ott a rollerezőknek is azt kell használni, egyébként pedig azokon az utakon közlekedhetnek, amelyeken a megengedett sebesség nem haladja meg az 50 kilométert óránként.
  • A járműveket kizárólag az erre kijelölt helyeken lehet parkolni.
  • Egy járművőn egyetlen személy közlekedhet.
  • Gyalogátjárókon le kell szállni.
  • A járgányról kizárólag a járdaszegély melletti sávon lehet közlekedni vele, kivélt képeznek azok az esetek amikor útkereszteződéseknél vagy körforgalmaknál balra kell kanyarodjanak.

A rollereket bérlők 100 és 200 lej közötti pénzbírságot kaphatnak amennyiben nem tartják be a járművek használatára vonatkozó előírásokat.

A marosvásárhelyi tanács áprilisi ülésén fogadta el azt a határozatot, amely lehetővé tette a bérelhető elektromos rollerek számára szükséges parkolók kialakítását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!