Hétvégén tartották a Károly herceg által is kedvelt rebarbara ünnepét Szászkézden

2022. május 9. – 16:26

Másolás

Vágólapra másolva

A már 10 éve létező fesztivált a helybéli nők szervezik, azzal a céllal, hogy az ide érkező vendégeket megismertessék a helyi gasztronómiai sajátosságokkal. A vendégeknek bőségesen volt lehetőségük válogatni a rebarbarából helyben készített dzsemek, gyümölcslevek, savanyúságok és befőttek közül.

A rebarbara édes-savanyú növény, amelyet a Maros megyei Szászkézd területén nagy mennyiségben termesztenek. A helyiek a kézművesvásár és a rebarbara ünnepét Károly herceg egyik erdélyi látogatását követően kezdték el megszervezni, akit a szászkézdiek rebarbara lekvárral kínáltak meg. A brit trónörökösnek pedig állítólag nagyon ízlett, mivel Angliában is nagy hagyománya van a rebarbarából készült desszerteknek. Így a szászkézdiek a rebarbarából készített termékeket külföldön is értékesíteni kezdték.

A rebarbara ünnepén a készítmények egész sorát lehetett megvásárolni, de magát a frissen leszedett növényt is, amelynek betakarításáig azonban még várni kell. A helyiektől a Prima Tv úgy értesült, hogy a tavaszi fagyok miatt a növényt szüretelése csak három hét múlva esedékes. Ennek ellenére azt remélik, hogy az idő javulásával bőséges termés lesz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!