Dübörgő zene és csatakiáltások a KMDSZ Diáknapokon – ismét birtokba vették a Törökvágást a magyar egyetemisták

2022. május 8. – 19:00

Dübörgő zene és csatakiáltások a KMDSZ Diáknapokon – ismét birtokba vették a Törökvágást a magyar egyetemisták

Másolás

Vágólapra másolva

Zászlókkal és sörösrekeszekkel rohamozták meg vasárnap a Kolozsváron tanuló magyar egyetemisták a KMDSZ Diáknapok lezárásának hagyományos helyszínét, a Törökvágást. Mi pedig felkerekedtünk a megnézni, hogyan versenyeznek és buliznak a hallgatók a majálisukon.

Már zörögtek a sörösrekeszek és büszkén álltak a földbeszúrt diáknapos csapatzászlók, mire megmásztuk a Törökvágáshoz vezető dombot vasárnap, a KMDSZ Diáknapok utolsó napján. A klánokba szerveződő több mint ötven csapatot és kétezernél is több egyetemi hallgatót megmozgató verseny- és bulisorozat majálissal és ennek a már hagyományosnak számító programjaival: a bográcsozással és erotik showval ért véget a kincses város melletti hágón. A záróakkord az esti lélekszaggató buli lesz.

A hallgatók szerint azonban a Kolozsvári Magyar Diákszövetség szervezte Diáknapok több a bulisátor melletti sáncokban, dombokon zajló féktelen ivászatnál. Számukra ez egy fajta egyetemistává avató rendezvénysorozat a fárasztó szessziók között, amelyik most – két éves kihagyás után – a járvány miatti élményhiányt is pótolni képes. Élményekből pedig a Törökvágáson valóban nem volt hiány, a hangulatba mi is bőven belekóstoltunk.

Fotó: Tóth Helga
Fotó: Tóth Helga

Már a falumúzeumnál hangos zene fogadta a diáknapozókat a déli órákban, ami a lábbusszal érkezőknek igen csak üdítő lehetett, miután felcipelték odáig a sütéshez, az előadásokhoz és persze a bulizáshoz szükséges kellékeket. A Törökvágást a két éves kihagyás után visszahódító sátrak mellett, színes foltokban telepedtek le a helyszínre sereglő egyetemisták, a domboldalt a több mint ötven csapat rikító pólója és emblémái tarkították.

Fotó: Tóth Helga
Fotó: Tóth Helga

Jöttünkkor egyeseknél már javában rotyogott a gulyás az üstökben, attól függő ízesítéssel, hogy ki milyen gasztronómiai érzékkel állt neki a főzésnek. Pár csapattól meg is kérdeztük, hogy milyen titkos recepttel készültek a főzőversenyre. Egyesek a rutinra, a szeretetre, az alapanyagokra esküdtek, a WeeDrák szakácsai viszont a fűszereket emelték ki. „Mármint a fűszertől olyan jó” – magyarázták. A Cum With Us szerint a győzelem kulcsa a pálinka, csak nem a gulyásba adagolva, hanem a szakács torkán legurítva.

Fotó: Tóth Helga
Fotó: Tóth Helga

Azt már nem vártuk meg, hogy a főzőverseny végén melyik titkos recept győzött. Azt viszont még volt időnk megfigyelni, hogy a szakácsok nem csak a saját, hanem a zsűritagok alkoholszintjéről is igyekeztek gondoskodni, a szépen megterített fogások mellé gyakran tettek valami erőset is. A zsűrit KMDSZ-hez közeli személyek alkották, mint Rácz-Béla Gergely városi tanácsos, Florin Ungheanu, a román diákszövetség elnöke és Kovács Ákos, a KMDSZ egykori szolgáltatásokért felelős vezetőtanácstagja. A pontszámok növeléséhez használt „kedvcsináló” amúgy nem volt éppen szabályszerű, ezért nem is fogyott belőle, így vélhetőleg a zsűritagok ízlelőképessége és a józansága a verseny után is megmaradt.

Fotó: Tóth Helga
Fotó: Tóth Helga

Ezt a szabálytalanságot a szervezők még elnézték, de azt szigorúan ellenőrizték, hogy valóban a helyszínen készült-e el a zsűri elé tett étel. Az előző években ugyanis előfordult, hogy a Bulgakov Café szakácsa által főzött gulyást kínált fel egy csapat, más kérdés, hogy a zsűri e tény ismerete nélkül is lepontozta őket.

Fotó: Tóth Helga
Fotó: Tóth Helga
Fotó: Tóth Helga
Fotó: Tóth Helga

A diáknapos közönség figyelmét a gulyáskészítés mellett az erotik show is lekötötte. Az előadásokat láthatóan nem csak a nézők, hanem a fellépők is élvezték. Az egyik csapat leány tagjai például nimfáknak öltöztek. Beszámolójuk szerint élmény volt számukra kitalálni azt, hogy miként igazítsák a szervezők által előre megadott forgatókönyvekhez a saját elképzeléseiket. Így szerintük az előadás nem csak magamutogatásról szólt, hanem egy sztorira épült, és ebbe vitték bele a „szexiséget”.

Voltak olyan csapatok is, akik alig készültek az előadásra, így szinte végig rögtönöztek. A JAZZemeg tagjai példásul alig húsz perc alatt dobták össze a performanszot. Ezt azzal indokolták, hogy szerintük kell egy kis bolondság és spontaneitás az egyetemistáknak. Egy másik csapat fellépői pedig azt mondták, hogy első évben már diáknapoztak, és látták, hogy ez egy hagyomány, amit ők is szerettek volna megőrizni, ezért álltak, még ha improvizálni kényszerültek is, a színpadra.

Az erotik show egyébként erős előadással indult. „Itt már repülnek a kolbászok, boxerek” – tudósított a mikrofonba a műsorvezető, miután az egyik fellépő fiú egy fehér törölköző mögül látszólag az alsónadrágját is elhajította, amely alatt viszont fecske volt. A Törökvágás nyári színpadán azonban ennél igényesebb koreográfiákat is láthattunk, ahogyan olyanok is akadtak, amelyek már BDSM-partira emlékeztettek. Például az, amelyben a csapat lány tagjai dominaként felcsatolható uborkákkal szórakoztatták a térdelő fiúkat.

A versenyszámok őrült pillanatai után, vasárnap este derül ki, hogy a KMDSZ Diáknapok csapatai közül melyik érte el a legtöbb pontot. Ottlétünkkor a képzeletbeli dobogó legfelső fokán a S'tudja állt, a második helyen pedig az Uni-Guns. Utóbbi egyszerre volt a S'tudja vetély- és klántársa is a diáknapok alatt.

Fotó: Tóth Helga
Fotó: Tóth Helga

Jancsó Gellért, a S'tudja csapatkapitánya szerint az öt napig tartó diáknapok célja elsősorban a Kolozsváron tanuló magyar egyetemisták közös szórakozása és időtöltése, de úgy vélte, hogy a csapatok közötti egészséges versengés legalább ilyen fontos.

Az egyik S'tudja-tag pedig azt mondta: 24 évesen is öregnek érzi magát, mert az előző diáknapokhoz képest nagyon sok új alsóéves diákot látott. „A korábbi években, ahogy esténként végigsétáltam a bulisátor felé vezető sánc mellett, szinte mindenkit ismertem, most a hallgatók negyedét sem” – tette hozzá. Az idei hangulat viszont szerinte hasonlított a három évvel ezelőttihez.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!