QR kódokkal jelölt erdei tanösvényt avattak Félixfürdőn. A tájékoztatók magyarul is elérhetők

2022. május 2. – 15:14

frissítve

QR kódokkal jelölt erdei tanösvényt avattak Félixfürdőn. A tájékoztatók magyarul is elérhetők
A tanösvény térképe, amelyen fel vannak tüntetve a QR-kódos megállóhelyek is – Forrás: bihon.ro

Másolás

Vágólapra másolva

A Bihari Erdészeti Igazgatóság felavatta az ország első tanösvényét a félxfürdői erdőben. A három kilométer hosszú útszakaszon tíz QR-kóddal ellátott információs megállót helyeztek el, amely az erdőben található fafajokról és állatvilágról nyújt érdekes, könnyen hozzáférhető információkat három nyelven: románul, magyarul és angolul.


A Bihor Online helyi portál tudósítása szerint egy premierről van szó Romániában. A bihari erdészeti igazgatóság igazgatója, Teodor Suciu is ezt hangsúlyozta, amikor beszámolt a sajtónak a tanösvény átadásáról. „Tudomásunk szerint ez az egyetlen olyan erdei tanösvény az országban, amelyet QR-kódokkal jelöltek meg. Az én ötletem volt, hogy az erdő 'megszólaljon’, mondhatni, méghozzá egyedi módon. Pénteken avattuk fel, szem előtt tartva a fiatalok mobileszközök használatára való hajlamát. Ez a félixfürdői tanösvény egy nagyon könnyen megközelíthető erdőrészben található. Bárki, aki végigmegy az útvonalon, ha beszkenneli a megállóhelyeken a QR-kódokat, akkor az erdőben megtalálható állatfajok leírása mellett különböző madárhangok felvételeit is meghallgathatja” – nyilatkozta az intézmény vezetője.

Az útvonal mentén található tíz állomás három nyelven (románul, magyarul és angolul) nyújt tájékoztatást. Az első állomás, amely közvetlenül az erdészeti kanton mellett található, az erdőgazdálkodásról nyújt tájékoztatást.

A következő négy állomáson különböző fafajokról tudhat meg többet az érdeklődő: cseresznyéről, gyertyánról, mogyoróról; a többi állomáson pedig az állatokról és madarakról kaphatunk adatokat.

A félixfürdői erdő alapterülete 132 hektár, és csak azokat a fákat távolítják el, amelyeknél a fiziológiai hanyatlás nyilvánvaló. Vonzó kirándulóhelyszínnek számít az üdülőhelyen tartózkodó turisták és a környékbeli gyerekek számára.

Ebben az akcióban a Grund Iskola Alapítvány is partnere volt az erdészeti igazgatóságnak, amelyet Aczél Dóra és Szabó Zsófia képviselt, valamint a szépkenyerűszentmártoni polgármesteri hivatal, amely biztosítja a tanösvény tisztán tartását és az útvonal mentén elhelyezett szemetesek ürítését.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!