2030-ig a klímaváltozás miatt 560-ra nőhet az évente bekövetkező katasztrófák száma

2022. április 27. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Katasztrófakockázat-csökkentési Hivatala új jelentésében felhívja a figyelmet, hogy a klímaváltozás miatt világszerte rohamosan nő a katasztrófák száma.

Az elmúlt két évtized minden évére 350-500 közepes vagy annál nagyobb méretű csapás jutott, ezeknek orvoslási költségei az elmúlt évtizedben átlagosan évi 170 milliárd dollárra emelkedtek, olvasható a jelentésben, amely arra is figyelmeztet, hogy az évtized végére, 2030-ig évi 560-ra nőhet a katasztrófák száma, a szárazság, a szélsőséges időjárás és az áradások miatt pedig emberek milliói kerülhetnek veszélybe.

„A világnak többet kell tennie azért, hogy a katasztrófák jelentette kockázatot beépítsük az életmódunkba és a beruházásokba” – mondta Amina Mohammed, az ENSZ főtitkárhelyettese.

Mohammed felszólította a nemzetközi közösséget, hogy állítsa meg az önpusztító spirált. „Kollektív önelégültségünket tettekre kell váltanunk” – emelte ki, hozzátéve, együtt lelassíthatjuk a megelőzhető katasztrófák ütemét.

A jelentés szerint a világ tévesen ítéli meg a természeti katasztrófák kockázatát, alábecsüli azokat, és túlzott optimizmussal, valamint a legyőzhetetlenség érzésével közelít a problémákhoz. A beszámoló alapján a természeti csapások mérete és intenzitása is fokozódik, az elmúlt öt évben pedig több áldozata és érintettje volt a katasztrófáknak, mint az azt megelőző öt évben.

A katasztrófák főként a fejlődő országokat sújtják, amelyek átlagosan bruttó hazai össztermékük 1 százalékát veszítik el évente a csapások miatt, miközben a fejlett országokban csak 0,1-0,3 százalék ez az arány.

A legmagasabb költségeket az ázsiai-csendes-óceáni térség viseli. „Azzal, hogy szándékosan figyelmen kívül hagyja a kockázatokat, és nem építi be azokat a döntéshozatali folyamatokba, a világ a saját pusztulását finanszírozza” – nyilatkozta Mami Mizutori, az UNDRR vezetője.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!