Román ortodox kolostorokban keresik a békét az ukrajnai menekültek

2022. március 28. – 17:51

Román ortodox kolostorokban keresik a békét az ukrajnai menekültek

Másolás

Vágólapra másolva
Fotó: CLODAGH KILCOYNE / Reuters
Fotó: CLODAGH KILCOYNE / Reuters

Amikor a 75 éves Svetlana és családja a közép-ukrajnai Krivoy Rog városából a bukovinai Putna kolostorba érkezett, már négy napja úton voltak. A Reuters fotóriportjában az ők történetüket ismerhette meg a nemzetközi közönség.

Svetlana egyike volt annak a milliónyi embernek, akik a szomszédos országokban kerestek menedéket az Ukrajnában zajló háború elől. Romániában több mint 400 000 ukrajnai menekült érkezett, akiket önkéntesek, egyházak, civil szervezetek és kormányzati szervek ezrei segítenek és biztosítanak élelmet, menedéket, ruhát és szállítást. Északkelet-Romániában a Suceavai és Rădăuți ortodox érsekség több száz ágyat ajánlott fel kolostorokban és plébániatemplomokban. Állandó jelenlétük van a Szeretvásár (Siret) határánál és a szomszédos vasútállomáson, beleértve az ukrán vagy orosz nyelvű papokat és szerzeteseket, akik ételt és segítséget kínálnak.

Fotó: CLODAGH KILCOYNE / Reuters
Fotó: CLODAGH KILCOYNE / Reuters

Svetlana lányával, Annával, 6 éves unokájával, Maksimmal és két másik női rokonával kényszerült arra, hogy elhagyják szülővárosukat. Anna férje és két testvére ott maradtak, hogy humanitárius segítséget nyújtsanak. Ők a Putnai, tizenötödik századi román ortodox kolostorban kaptak szállást, ahol a szerzetesek szívéjesen befogadták. Szívük azonban haza húzza őket, ha biztonságos lenne nem volna kérdés számukra, hogy hazatérnek-e szeretteikhez. Jelenleg azonban félnek és nem tudják, hogy mit hoz a jövő.

„Ahogy sírt, Gherasim Soca atya csendesen átölelte és megvigasztalta. Aznap később a falusiak hóviharral küzdöttek, hogy részt vegyenek egy istentiszteleten, amelyen a szerzetesek csillogó ikonokkal imádkoztak Ukrajna népéért a nagy kőtemplomban”

– írta a Reuters riportere.

Fotó: CLODAGH KILCOYNE / Reuters
Fotó: CLODAGH KILCOYNE / Reuters

Gherasim Atya pedig a londoni székelyhű hírügynökségnek azt mondta, a menekültek többsége nem marad ott, általában valahol nyugatra tartanak, s csak az éjszakát töltik a határ menti városokban. S bár Putnai kolostor egy kicsit távolabb fekszik a határtól, de talán pont ezért sem zsúfolt. Ide azok érkeznek, akik nem sietnek. Ők itt templomba járnak, imádkoznak, vigaszt keresnek, mondta az atya.

Fotó: CLODAGH KILCOYNE / Reuters
Fotó: CLODAGH KILCOYNE / Reuters

Nagyjából 100 ember, főleg nők és gyermekek kaptak menedéket Putnában. Közülük volt egy pár, aki Ivano-Frankivskból futott a babájukkal. Az apa kettősállampolgárként a román útlevelét használta a távozáshoz, mivel a sorkatonaságra alkalmas ukrán férfiakat nem engedték ki az országból.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!