Emmanuel Macron

RSS

Ráborította az asztalt a német–francia barátságra az ukrajnai háború

Az ukrajnai orosz invázió óta energetikai, védelmi és gazdaságpolitikai kérdésekben is számos nyilvános vita tört ki az EU két motorja között. Egyesek szerint csak átmeneti nehézségekről van szó, ám Párizsban sokan úgy látják, hogy az invázió és a német külpolitika ébredése által felvert hullámok sértik a francia érdekeket. Az október végére tervezett féléves közös kormányülést is januárra halasztották, bár Macron és Scholz azért tartott egy munkaebédet – mutatóba.

Nagy siker, hogy Európa nem veszett még jobban össze gázügyben

Az Európai Unió közös gázbeszerzéssel és ársapkával védekezne az árak elszállása ellen, de a nézeteltérések miatt a tagállamok a csütörtök-pénteki EU-csúcson sem állapodtak meg semmi konkrétról. Orbán Viktor ezt sikerként értékelte, de azért volt valamennyi haladás az ügyben.

Macron: Európának fel kell készülnie az orosz gázellátás teljes leállására

A francia elnök szerint Oroszország az energiát, az élelmiszerellátást háborús fegyverként használja.

„Az erőszak garantálja a sikert” – Így tarolta le a fél világot az Uber

A kiszivárgott Uber-iratokból kiderül, hogy a cég bejáratos volt a világ vezetőihez, köztük Emmanuel Macron jelenlegi francia elnökhöz. A sofőrök elleni erőszakot pedig nem is feltétlenül bánta az akkori cégvezető.

Oroszország elítélte a „diplomáciai etikett” megsértését a franciák részéről

A France 2 televízióban lejátszottak egy telefonbeszélgetést, melyen Macron Putyinnal ordibál a háború kezdete előtt négy nappal.

Macron ismét előző miniszterelnökét bízta meg a kormányalakítással

Élisabeth Borne kedden nyújtotta be a lemondását, most koalíciós partnerek után nézhet.

Macron: Mindent megteszünk, hogy Magyarország ne blokkolja a globális minimumadót

A francia elnök az uniós csúcs után arról is beszélt, Izlandtól Ukrajnáig szélesítenék ki az európai politikai együttműködést.

Példátlan választási eredmény után nehéz kormányzás elé néz Emmanuel Macron

A pártszövetsége az élen végzett, de elvesztette parlamenti többségét, és nem igazán akad, aki együttműködne vele. A szélsőjobb feljött, a baloldal összeszedte magát, és mindkettő az elnök megakasztását ígéri. Nagyfokú kreativitás, ad hoc kormányzás, de idővel akár új választás is jöhet.

Macronék végeztek az élen, de elbukták abszolút többségüket a francia nemzetgyűlési választáson

A baloldali összefogás lett a második, de Le Penék is nagyot erősödtek. Az eredmény teljesen bizonytalanná teszi Macron reformterveit. Többen úgy vélték, a jobbközéppel egyezkedhetne, de A Köztársaságiak kijelentették, hogy ellenzékben maradnak.

Macron nagy tervei múlnak azon, hogy pártszövetsége többséget szerez-e a nemzetgyűlési választáson

Miután az első fordulóban a baloldali összefogás fej fej mellett végzett az elnök mögött álló pártokkal, a vasárnapi másodikban Macronéknak van esélyük a legtöbb képviselői helyre, de ez önmagában nem biztos, hogy elég.

Elemzők szerint se a francia elnök, se a német kancellár nem igazán örült Iohannis kijevi jelenlétének

Kényelmetlen negyedikként vett részt Iohannis a német-francia-olasz vezető politikusok ukrajnai látogatásán. A román és nemzetközi elemzők szerint azonban jó, hogy ott volt, mert egyébként sokkal hűvösebbre sikerültek volna a tárgyalások, és tartózkodóbbra az azokat követő sajtónyilatkozatok.

Románia után Chișinăuba utazott Macron, ahol Moldova EU-tagságát is megvitatták

Chișinău európai uniós csatlakozását megvitatták.

Macron Romániában: Csak Ukrajna fegyveres győzelme, vagy az Oroszországgal való kiegyezése vezethet ki a háborúból

Az újságírók arról a korábbi kiejelentéséről kérdezték, miszerint Oroszországot nem szabad „megalázni”.

Frissítve: Emmanuel Macron: Franciaország számára Románia nem akármilyen ország

A sajtó azt valószínűsíti, hogy csütörtökön sor kerülhet a francia elnök régóta lebegtetett ukrajnai látogatására is.

Fej fej mellett végzett szavazatarányban Macron pártszövetsége és a baloldali összefogás

De az elnök pártszövetsége több képviselőre számíthat. A kérdés, lesz-e többsége a nemzetgyűlési választások jövő vasárnapi második fordulója után. Le Penék harmadik helye az első körben csak néhány tíz képviselőre lehet elég.

Macron új politikai alakulatot hozna létre, amelyben Cioloș új pártja, a REPER is helyet kap

Cioloș nem véletlenül lépett ki az USR-ből. Az Emmanuel Macron által javasolt új páneurópai politikai csoportban folytatja.

Erőszakos összecsapások voltak Franciaországban a rendőrök és a csalódott szélsőjobbosok között

Az utcán tüntettek Le Pen hívei, akik dühösek voltak a választási eredmények miatt, a nacionalista politikus ugyanis nagyon kikapott Macrontól.

Macron nyerte a francia elnökválasztást Le Pennel szemben

Végül több mint 58 százalékot ért el, míg a szélsőjobboldali jelölt 41-et. Macron az első francia elnök 2002 óta, akit újraválasztanak. Az elnökválasztás még alig ért véget, sokan máris a parlamenti választásra készülnek.

Macron diktálta a tempót a francia elnökjelölti vitán

Lezajlott Marine Le Pen és Emmanuel Macron francia elnök utolsó elnökjelölti vitája. Az összecsapás alatt nagyrészt Macron volt nyeregben, aki a Le Pen által felvett orosz hitel mellett a magyar kölcsönt is felemlegette.

Macron és Le Pen küzdhet tovább a francia elnöki posztért

A jelenlegi elnök végül közel 28 százalékkal végzett az élen. Szélsőjobboldali kihívója valamivel több mint 23 százalékot szerzett, a végére közel került hozzá a balszélről Jean-Luc Mélenchon. Két hét kemény kampány jöhet.

Sokáig lefutottnak tűnt, de a hajrára már a szélsőjobbos áttörés sem elképzelhetetlen a francia elnökválasztáson

Emmanuel Macron vezet, de a lendülete megtört, Marine Le Pen sikeresen navigált az ukrán háború alatt, és az inflációval és az energiaárakkal kampányolva felzárkózott a gyengülő népszerűségű elnökre. A vasárnap tartott első forduló után a felmérések szoros másodikat ígérnek, ami az amerikai és a magyar kormány számára is izgalmasnak ígérkezik.

A szélsőjobboldal belső harcáról is szól a francia elnökválasztás

Marine Le Pen és a francia politikába berobbanó, de az oroszok ukrajnai háborúja miatt is visszaesett Éric Zemmour együtt a szavazatok közel 30 százalékára számíthat az április 10-i első fordulóban. Emmanuel Macron előnyben van, de a francia szélsőjobboldal története legjobb eredményét érheti el.

Szellemesen reagált Macron, miután ellenfele nagygyűlésén legyilkosozták

Zemmour azt mondta, nem hallotta a skandálást.