Orbán Viktor: Az európai politika összeomlott

2024. július 27. – 11:34

Másolás

Vágólapra másolva

„Oroszország más, mint aminek láttuk, és más, mint aminek láttatták velünk. Oroszország gazdasági életképessége kiemelkedő” – folytatta Orbán Viktor. Az uniós szankciók szerinte nem működnek a valóságban, hiába ígérték ezt Brüsszelben. „Mindenkinek van egy terve, amíg szájon nem vágják” – idézte Mike Tysont. Mire értette ezt? Oroszország alkalmazkodott a szankciókhoz a 2014-es krími válság óta, és felkészültek arra, hogy önállóan is tudjanak működni. Orbán hamisnak tartja, hogy Oroszország neosztálinista autokrácia lenne. Ő azt tapasztalta, hogy nagy technikai, gazdasági és társadalmi rugalmasságot mutat az ország.

„Az európai politika összeomlott. Európa feladta saját érdekeinek védelmét. Európa nem tesz mást, mint az USA demokrata párti külpolitikáját követi feltétel nélkül, akár önsorsrontás árán is.” A szankciók versenyképtelenné tették az unió gazdaságát, és ezzel behódoltak az USA-nak szerinte.

Az európai politika azért is omlott össze, mert korábban az unió központja a Párizs-Berlin-tengely volt. A háború óta azonban megkerülhetővé vált ez az erőközpont, és a London-Varsó-Kijev-tengely lett a meghatározó. A hatalmi centrumok megváltoztatása nem új gondolat Orbán szerint, „ez egy régi lengyel terv”.

Lengyelország úgy akart kiszabadulni a németek és oroszok nyomásából Orbán szerint, hogy behívta az amerikaiakat, az USA európai támaszpontja lett. Lengyelország ezért a stratégiáért adta fel a francia-német-tengelyt elfogadó V4-stratégiát is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!