Orbán: A világ tartozik nekünk, és ezt a tartozást be is fogjuk vasalni

2022. július 23. – 10:36

frissítve

Orbán: A világ tartozik nekünk, és ezt a tartozást be is fogjuk vasalni
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton délelőtt tart beszédet Orbán Viktor miniszterelnök az erdélyi Tusnádfürdőn, a 31. Tusványos fesztivál zárónapján. Utoljára 2019-ben tartott itt beszédet, itteni szereplései hagyományosan nagy port kavarnak Magyarországon, ugyanis a miniszterelnök Tusnádfürdőn nemcsak az aktuális politikai eseményeket értékeli, hanem a követendő kommunikációs irányokat is meghatározza.

A miniszterelnök azzal kezdte, Németh Zsolt azzal a figyelmeztetéssel hozta ide, hogy pontosan fele olyan hosszan beszéljek, mint szerettem volna. A fel az jó szó, egyszer a pápát is megkérdezték, mennyien dolgoznak a Vatikánban, azt mondta, a fele. Mindenesetre megpróbálja befogadható hosszan elmondani, de nem ígérte, hogy rövid lesz.

„Jó okunk van, hogy Fidesz fröccsöt igyunk, az kétharmad-egyharmad”

– mondta Orbán.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Élőzzük természetesen a miniszterelnök beszédét, és egy új fejlesztésünk is debütál: oldalt kattintson az élő feliratra, és megjelenik a közvetítésünk, közben pedig továbbra is böngészheti a Telexet, olvashatja is percről percre a közvetítést.

Tőkés László 70 éves születésnapjára Tusványos emlékkötetet készített – jelentette be Németh Zsolt. A kötetben Tőkés írásai és kortársak, barátok méltatásai olvashatóak. Németh ezután Orbán Viktor kötetben szereplő méltatásából idézett.

"Az erdélyi magyar politikai életben is megoszlást idéz elő a nemzeti önrendelkezés kérdése" – mondta Tőkés László, aki szerint ezen csak összefogva lehet változtatni. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács más helyi szervezetekkel együtt tovább harcol a többszintű Erdélyi autonómiáért, ehhez kérte Orbán Viktor és a magyar kormány támogatását.

"Azon leszünk, hogy a román kormányban lévő RMDSZ helyzeti előnyét kihasználva új lendületet adjunk a román parlament jóváhagyására váró autonómiaügyünknek"."

„Üzent nekem Lomnici Zoltán, hogy nem tudott bejönni, mert feketelistára került, ezért nem vehet részt az összejövetelünkön” – fogalmazott Tőkés.

Lomnici egy díjátadón vett részt, ahol a terrorizmus vádjával elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt tüntették ki. Kitiltását a román politika egy része kezdeményezte, eddig nem láttuk hírét, hogy ez hivatalosan is megtörtént.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Három napja a Magyar Nemzet azt írta: „A volt főbíró lapunknak beszélt arról is, hogy tervezte, ellátogat a Tusványosra, de a szervezőkkel történt egyeztetés után úgy döntött, távol marad a rendezvénytől. Nem szerette volna, hogy ott intézkedhessenek vele szemben, és ezzel a Tusványos nyugalmát megzavarják”.

Tőkés László szerint a mai Magyarország 4-500 év után is egymagában látszik felvenni a harcot a veszendőbe menő Európa védelmében. Kicsiny hazánk az elkövetkezendőkben kire, és mire is számíthat, Orbán népi felhatalmazása mennyit ér a demokratikusnak nevezett Európában, tette fel a kérdést.

„A balkáni útvonalon áramló migránsok inváziója a Hunyadiak korát és a nándorfehérvári csata emlékét idézi. Akkor több mint fél évszázadra sikerült feltartóztatni az oszmán birodalom előre nyomulását. Akkor az európai kereszténység győzelmének hirdetésére szólaltak meg a harangok. Most az elnémuló harangok korában, az európai hatalmasságok szolidaritására aligha lehet számítani” – mondta Tőkés.

Szinte forradalmi fejlemény volt, amikor Szűrös Mátyás 1988-ban leszögezte, hogy a határontúli magyarok a nemzet részét képezik, folytatta Tőkés. A jó példa ragadós, a határontúli románságnál ugyanez a román politikában is evidencia ma már. Antall Jószef lélekben, érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánt lenni. Horn Gyula ugyan még elhatárolódott elődjétől, de Orbán Viktor már a külhoni magyarok nemzeti integrációját sokkal fontosabbnak tartotta, majd gratulált a Fidesz áprilisi választási győzelméhez. A magyar nemzet döntésében kivételes szerepet játszott a vidéki Magyarország, mondta Tőkés.

Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke megnyitó beszédében Petőfit idézte: „A név mulandó, változékony; ami Örök, azt nézem én, a szellemet. Nem a nevedről, hanem szellemedrül S annak müvéről ismerek reád: Az vagy, ki voltál, négyszáz év előtt s most Te mentetted meg a magyar hazát”. Majd újra: „a székelyvér minden kis cseppje drága gyöngyöt ér”.

Az ukrajnai háborús viszonyok miatt az idei táborjárás Kárpátalján elmaradt, így még nagyobb örömmel fogadjuk itt megjelent odavalósi testvéreinket, mondta Tőkés, miután köszöntött minden megjelentet.

Székely népünkre már nem hárul a határőrizet feladata, hiszen Nagyrománia kellős közepébe került, de hivatása és felelőssége a közösségünk nyelvi határainak védelme, mondta.

„Bizonyára ismerik a viccet, amikor az öreg, zsidó üzletember haldoklik, és mindenki eléjárul.

– Kedves Sára lányom, milyen jó hogy itt vagy. Kedves Ráhel, lányom, milyen jó, hogy itt vagy, kedves fiaim, de jó, hogy itt vagytok. De akkor ki van az üzletben?”

– mesélt viccet Németh Zsolt, miután hosszan felsorolta a fesztivál politikus vendégeit és az egyházi személyeket. A viccel arra utalt, hogy olyan sok fontos ember van most Tusnádfürdőn, hogy alig maradt valaki Budapesten.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Bár még csak 25 fok van Tusnádfürdőn, a Tusványos fesztivál nagyszínpadával szemben a tűző napon várja a hallgatóság a miniszterelnök beszédét. A területet ráadásul a sár ellen szürke műanyaggal burkolták a sár ellen, ami átmelegedve tovább növeli a hőérzetet.

A beszédek helyi idő szerint fél 11-kor kezdődnek (Magyarországon ez fél 10), de először Németh Zsolt és Tőkés László osztja meg gondolatait, szóval a miniszterelnök várhatóan 11 óra táján szólal majd meg. Az időjárás előrejelzés szerint akkor már kis híján 30 fok lesz.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Semjén Zsolt: A férfi férfi, a nő nő – cikkünk a magyar miniszterelnök-helyettes megfejtéseiről.

A KDNP önállóan bejutna a parlamentbe, de neki „nem az az ambíciója, hogy egy 10 százalékos ellenzéki pártként üldögéljen a parlamentben”, és kiváló esszéket írjon. Szerinte a magyar társadalom jelentős része nem fogadná el a magzati élet határozottabb védelmét, ezért nincs politikai realitása ilyen irányú törvényhozásnak. Amikor azt mondja, hogy a megvalósult homoszexualitás bűn, azt nem ő mondja, hanem Isten mondja. Személy szerint mindent megtenne azért, hogy ne érje fizikai erőszak az LMBTQ-embereket, de úgy érzi, joga van figyelmeztetni ezeket az embereket arra, hogy „ez az életállapot egy bűnös életállapot”. Videóinterjú a miniszterelnök-helyettessel:

A magyar válogatott szövetségi kapitánya is vendég volt Tusványoson, egyebek mellett arról is beszélt, miért énekli a magyar himnuszt, mit mondott a csapatának az Anglia elleni győzelem után, és hogy felállna-e a magyar kispadról, ha megkeresné egy nagy csapat. Tudósításunkat itt olvashatja.

Kedd este – mint mára kiderült – nyolcezer ember volt kíváncsi Nagy Feró és a Tankcsapda koncertjére, amely Tusványost (hivatalos nevén a 31. Bálványosi Szabadegyetem és Fesztivált) nyitotta meg. Már a nulladik napon eljöttünk, de Nagy Feró koncertjén volt egy kis hiányérzetünk: a legutóbbi tusványosi koncertjén még úgy énekelte saját slágerét, hogy „aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop, hazudni, csalni szoci dolog”, de idén visszafogottabb volt, kihagyta a magas labdát, pedig rajtunk kívül talán várták még páran a színpaddal szemközti fideszes VIP-sátorban. Másnap Németh Zsolt nyitotta meg hivatalosan is a fesztivált, mindezekről itt írtunk.

A gondokért természetesen a háborút és az EU-s szankciókat okolta. Varga biztos benne, hogy a helyzet nem javulni, hanem rosszabbodni fog. Az egész beszélgetésről ebben a cikkünkben tud bővebben olvasni.

A miniszterrel videós interjút is készítettünk, itt tudja megnézni:

Tusványos legtöbb kerekasztalbeszélgetésén igazából nincs vita, csak a kormánnyal egyetértő emberek beszélgetnek, ráadásul még az asztalok is téglalap alakúak. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója és Gulyás Márton, a Partizán vezetője azonban tényleg egymással ellentétes érveket ütköztettek a rezsicsökkentésről, a foglalkoztatáspolitikáról és a magyar szuverenitásról. Beszámolónk ide kattintva érhető el.

Bayer Zsolt és a KESMA-vezető Szánthó Miklós beszélt arról Tusványoson, hogy mi a független újságírás, és mi a fake news. Igen, ők, igen, erről. A beszélgetésről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesebben.

Szánthó Miklós a KESMA és az Alapjogokért Központ vezetője minden kreatív energiáját összeszedte, és szinte saját szavába vágva válaszolt kollégánk kérdéseire:

Az agrárminisztert az élelmiszerárak mellett a katáról is kérdeztük, szerinte válsághelyzetben a kiskapuk bezárulnak. Nagy azt mondta, az élelmiszerárstop a kiskereskedelmi láncok nyereségének kb. tizedét viszi el, szerinte ilyen helyzetben ezt a boltoknak be kell vállalniuk.

A fideszesek és KNDP-sek mellett azért ellenzéki képviselők is felbukkantak Tusványoson, név szerint: Molnár Zsolt (MSZP) és Keresztes László Lóránt (LMP), akik a KDNP-s Nacsa Lőrinccel és a fideszes Kocsis Mátéval beszélgettek egy sokakat érdeklő rendezvényen. A rezsiemelkedésről Kocsis azt mondta, ő azt a következtetést vonta le a változásokból, hogy „sokkal tudatosabban, sokkal takarékosabban kell élni”, de amikor szembesítették azzal, hogy a kormányoldal többször elítélte a nyugat-európai politikusok takarékoskodásra vonatkozó tanácsait, azt mondta, ez nem is tanács, hiszen csak magáról beszél.

Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos Tusványoson jelentette be, hogy emelkedik a rezsi. Azóta az MVM már egy rezsicsökkentést-kalkulátort is, amivel mindenki kikalkulálhatja, mennyivel emelkedik a rezsije.

Németh Szilárd sajtótájékoztatójára egyébként csak a Hír TV kapott meghívást. A rezsibiztost próbáltuk kérdezni a fesztiválon, de nem akart nyilatkozni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elkezdett spórolni az energiával, pedig 2-3 hete ez még nem jutott eszébe, nem tudja még, mennyivel fog nőni a rezsije, de szerinte ki fogja tudni fizetni. Vele készült interjúnkat itt tudja megnézni:

„Bármit mondasz, ha már csak annyit, hogy az SZFE-n tanítasz, máris olyan támadások elé nézel, olyan karaktergyilkosságok elé nézel, amik az emberi mivoltodat is megkérdőjelezik” – mondta Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja közel két évvel azután, hogy átvették az intézményt. Az SZFE kancellárja és részben az ott rendezést tanító Pataki bemutatták Tusványoson, hogy az SZFE lassan két éve történt átvétele után ugyanolyan sértettek és frusztráltak, miközben nem ők szenvedtek érdeksérelmeket, miközben nem az ő szavukat vették semmiben az átalakítás során, miközben most ők viszik ezt a 150 éves intézményt gazdag állami támogatással. Teljes cikkünket itt olvashatja.

Hoppál Péter kulturális államtitkár, L. Simon László, a Nemzeti Múzeum igazgatója és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója beszélgettek a kulturális erővonalakról, a végzete felé robogó Nyugatról és a jövő egyetlen letéteményeséről: a normalitást progresszióvá tenni akaró Magyarországról. Hosszabban itt.

Szerdán egy felnőtt medve és két bocsa tűnt fel Tusnádfürdőn az Olt partján, a fesztivál közvetlen közelében, emiatt hivatalos vészjelzés érkezett a környéken tartózkodók telefonjára, köztük a mieinkre is. Tusnádfürdőn egyébként gyakori látvány a medve, a település ugyanis egy ökológiai folyosón helyezkedik el.

Online újságírás a mai Magyarországon címmel beszélgetett ez a három férfi:

A cikket itt lehet elolvasni.

De alaposan kielemezte a kommenteket a ruszkikat hazaküldő posztja alatt. Vele készült videós interjúnkat itt lehet megnézni:

Több kormánypárti politikust, köztük minisztereket is megkérdeztünk arról, mit üzennek a szombaton, Orbán Viktor beszéde után nem sokkal induló Pride felvonulás résztvevőinek. Ketten is azt kívánták, érezzék jól magukat, de voltak sarkosabb megszólalások is.

Németh Zsolt nyitóbeszédében mindenkinek gratulált a sikeres ébredéshez, főleg azoknak, akik péntek este sokáig buliztak.

„Szerdán azzal nyitottuk meg a tábort, hogy újra itt van a nagy csapat, és ünnepeljük meg a nagy találkozást 3 év után.”

Szerinte ezt az elvárást teljesítette a fesztivál, a részvevők örültek egymásnak, mosoly van az arcukon, az újra találkozás öröme hatja át a fesztivált.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!