Betiltották Romániában a csincsilla- és nyércfajok kereskedelmi tenyésztését és leölését

2024. október 22. – 13:02

Betiltották Romániában a csincsilla- és nyércfajok kereskedelmi tenyésztését és leölését
Orvosi ellátásban részesül két csincsilla Törökországban, miután az álletkertben egy ismeretlen sorsukra hagyta őket – Fotó: Suleyman Elcin / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként fogadta el kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely 2027. január elsejétől megtiltja a csincsilla- és nyércfajok kereskedelmi célból történő tenyésztését és leölését, írja az Agerpres.

A 2004/205-ös állatvédelmi törvény 22-es cikkelyét módosító tervezetet 217 képviselő támogatta, hatan ellene szavaztak és hatan tartózkodtak.

A szakbizottságok indoklása szerint azért van szükség a kétéves, 2027-ig tartó átmeneti időszakra, hogy a törvény megfeleljen a gazdasági kiszámíthatóság igényének, és időt adjon a tenyésztőknek vállalkozásuk felszámolására. Ugyanakkor az ilyen gazdaságok alkalmazottainak is időt kell hagyni arra, hogy más munkát találjanak.

A szakbizottságok adatai szerint ez az ágazat meglehetősen szűk Romániában, mindössze két farmon tenyésztenek amerikai nyérceket és kevesebb mint tíz farmon csincsillákat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!