Mintegy 450 ezer kedvezményezettje volt eddig a Zöld Ház programnak

2024. október 21. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt két évben a Zöld Ház program keretében csaknem 150 ezer romániai házra került napelem, ami háztartásonként három személlyel számolva 450 ezer kedvezményezettet jelent – jelentette ki egy hétfői szakkonferencián a környezetvédelmi minisztérium egyik államtitkára.

Az Agerpres összefoglalója szerint Bogdan Balanişcu emlékeztetett, a Zöldház program 2023-as kiírásában hozzávetőlegesen 80 ezer igénylő kapott támogatást áramfejlesztő napelemek felszerelésére, idén pedig további 67 ezer házra kerülhet napelem a program keretében. „Két év alatt ez közel 150 ezer házat jelent, és mivel a statisztikai átlag családonként három fő, hozzávetőlegesen 450 ezerre tehető azoknak a száma, akik zöldáramot használhatnak” – fogalmazott.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy idén a napelemrendszer mellett az energia tárolására szolgáló akkumulátort is be kell szerezni, ami a programban részt vevő magánszemélyek mellett a szerelőcégeknek is előnyös, hiszen emiatt a tavalyi 20 ezer lejről 30 ezer lejre nőtt a támogatás összege. A szerelőcég azok után láthat hozzá a napelemek felszereléséhez, hogy ellenőrizte a pályázók adatainak a helyességét.

A Zöld Ház programba a pályázás és a pályázatok elbírálása is online zajlik, sokszor másodperceik vannak az érdeklődőknek, hogy benyújtsák az iratcsomóikat, ami miatt már többen kritizálták is a rendszert.

Idén szeptember 27. és október 8. között lehetett állami támogatást igényelni áramfejlesztő napelemek felszerelésére. A Környezetvédelmi Alapkezelő (AFM) ebben az évben mintegy 2 milliárd lejt szánt a programra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!