A romániai betétdíjas visszaváltási rendszer jobban működik, mint máshol, de még 20 problémát meg kell oldani

2024. október 21. – 17:58

Másolás

Vágólapra másolva

A betétdíjas visszaváltási rendszerben (SGR) továbbra is több mint 20 probléma vár megoldásra, köztük az, hogy az automaták nem működnek, vagy a zsákokat nem gyűjtik be időben – jelentette ki egy hétfői szakmai rendezvényen Bogdan Balanişcu környezetvédelmi államtitkár.

Az Agerpres összefoglalója szerint az államtitkár kifejtette, a minisztérium felleltározta ezeket a problémákat, és arról biztosította a közvéleményt, hogy a kiküszöbölésük folyamatban van. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a visszaváltási rendszer jobban működik Romániában, mint számos európai országban.

Az államtitkár szerint ez a rendszer rendkívül költséghatékony. Emlékeztetett arra, hogy Románia hatalmas összegeket költött és költ továbbra is az elhagyott hulladék begyűjtésére. A visszaváltási rendszer pedig pontosan ezt teszi: segít abban, hogy kevesebb legyen az elhagyott hulladék Romániában.

Elmondta, hogy a mai társadalom sokkal több hulladékot termel, mint az előző nemzedékek, mivel a kereskedelemben minden terméket „egy kis zacskóba vagy dobozba csomagolva” forgalmaznak. Ez szerinte a magyarázata annak, hogy különösen vidéken egyre több terület válik szemétteleppé.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!