Kutató: Sokkal jobban oda kellene figyelnünk az erdélyi vizes élőhelyekre

2024. szeptember 16. – 14:09

Kutató: Sokkal jobban oda kellene figyelnünk az erdélyi vizes élőhelyekre
Ilobabányánál a bányavizek többsége érdemi tisztítás nélkül folyik a Szamosba – Fotó: Hantz Péter

Másolás

Vágólapra másolva

Dr. Hantz Péter biofizikus, kutatóbúvár az Erdélyben található fontos vizes élőhelyek állapotát vizsgálta az elmúlt években, különös tekintettel a Szent Anna-tó, a Mohos tőzegláp és a Medve-tó ökoszisztémáira. Az általa végzett kutatások eredményei, amelyeket a Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés és Elnöki Bizottságának (MTA FFEB) részére készített zárójelentésben foglalt össze, rávilágítanak arra, hogy ezek a területek egyre súlyosbodó környezeti problémákkal küzdenek. Az akadémiai intézmény kiemelten fontosnak tartotta ezeknek a területeknek a vizsgálatát, mivel számos vízfolyás Erdélyből Magyarországra érkezik, közvetlen hatást gyakorolva az ország vízkészleteire. Az eredmények azt mutatják, hogy a felmerült problémák jelenleg nem kapnak elegendő figyelmet.

Szent Anna-tó: az eutrofizáció okai és hatásai

A Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp természetvédelmi kezelése példamutató, de az élőhelyek egyre súlyosabb kihívásokkal néznek szembe. A Szent Anna-tó esetében a legfőbb probléma az eutrofizáció, vagyis a vízben található tápanyagok túlzott felhalmozódása, ami a tó ökoszisztémáját egyre inkább veszélyezteti.

Dr. Hantz Péter kutatásai alapján a Szent Anna-tó eutrofizációjának több oka is van. Az eddigi vizsgálatok a kárászok elszaporodását emelték ki fő problémaként, azonban a szakirodalom áttekintése és a 2024. augusztusi, valamint a korábbi merülések alkalmával tapasztaltak alapján a kutatóbúvár azt a következtetést vonta le, hogy a helyzet összetettebb, és a Szent Anna-tó eutrofizációban a globális felmelegedés is szerepet játszik.

Az elmúlt évtizedekben tapasztalt hőmérséklet-emelkedés és a hosszabb száraz időszakok a tó vízhőmérsékletének emelkedését eredményezik. A melegebb víz kedvez a planktonok szaporodásának, ugyanakkor kevesebb oldott oxigént tartalmaz, amely szintén hozzájárul az eutrofizációhoz.

Továbbá a tóba került kárász (Carassius spp.) populáció jelentős mértékben csökkenti a Daphnia vízibolhák számát, amelyek a víz tisztaságáért felelősek. A kárászok jelenléte miatt a Daphnia populáció nem tudja hatékonyan csökkenteni a planktonok mennyiségét, ami hozzájárul a víz zavarossá válásához és az eutrofizáció fokozódásához.

A tó fenekén felhalmozódott iszapréteg, amely helyenként a 6 méteres vastagságot is elérheti, jelentős mennyiségű foszfor- és nitrogéntartalmú vegyületet tartalmaz. Ezek a tápanyagok hozzájárulhatnak a víz további szennyezéséhez, különösen akkor, amikor a kárászok táplálkozás közben felkavarják az iszapot, és a tó őszi és tavaszi „turnover” eseményei során a tápanyagok visszakerülnek a felszíni rétegekbe.

Fent: Búvárlámpa fényének gyors elnyelődése a tóban, kb. 5 méteres mélységben, (ez az eutrofizáció számlájára írható). Lent: A tó iszapjának finom felszíne, kb. 4 méteres mélységben – Fotó: Hantz Péter Fent: Búvárlámpa fényének gyors elnyelődése a tóban, kb. 5 méteres mélységben, (ez az eutrofizáció számlájára írható). Lent: A tó iszapjának finom felszíne, kb. 4 méteres mélységben – Fotó: Hantz Péter
Fent: Búvárlámpa fényének gyors elnyelődése a tóban, kb. 5 méteres mélységben, (ez az eutrofizáció számlájára írható). Lent: A tó iszapjának finom felszíne, kb. 4 méteres mélységben – Fotó: Hantz Péter

A kutató az alábbi javaslatokat fogalmazta meg a Szent Anna-tó esetében:

  • Ragadozó halak, például csukák telepítése a kárászok populációjának csökkentésére.
  • A parti nád/sás rendszeres szüretelése, illetve lehorgonyzott, lebegő szigetek telepítése. A szigeteken élő őshonos/nem-invazív (nád, sás), vagy télen elpusztuló más növények gyökérzete közvetlenül a vízből veszi fel a tápanyagokat. Kiemelésükkel csökkenthető a tó tápanyag tartalma.
  • Zeolit-csapdák alkalmazása a foszfát és ammónium megkötésére.
  • Fitoplankton evő halak telepítésének megfontolása további kutatások után.
  • Az iszap eltávolítása, különösen ha jelentős mennyiségű foszfor halmozódott fel.
  • Folyamatos monitorozás szonárral és multiméteres szondával a tó állapotának nyomon követése érdekében.

Mohos tőzegláp: klímaváltozás okozta ökológiai válság

A tőzegláp szintén jelentős ökológiai kihívásokkal néz szembe, amelyek részben a klímaváltozás következményei. A globális felmelegedés miatt bekövetkező hőmérséklet-emelkedés és csökkenő vízszint destabilizálja a láp ökoszisztémáját. A szárazság és a melegebb időjárás miatt legyengült erdei fenyők (Pinus sylvestris) könnyebben válnak áldozatául a betűzőszú (Ips spp.) támadásainak, ami a láp kiszáradásához és a tengerszemek eltűnéséhez vezet.

A kutató javaslatai Mohos tőzegláp megvédésére:

  • Az első tengerszem megmentése a tőzegmoha és sás mechanikus eltávolításával.
  • Gát építése a Veres-patak kiömlési pontjánál, hogy csökkentsék a Mohos vízveszteségét.
  • Fertőzött és elpusztult fák eltávolítása és megsemmisítése
  • A természetes ellenségek, mint a ragadozó rovarok (pl. hólyaghúzófélék, parazita darazsak) bevetése segíthet a kártevők féken tartásában.
  • Rovarcsapdák, pl, feromon csapdák, esetleg fénycsapdák tömeges kihelyezése és gyakori cseréje.

A kutató szerint a Csíkszentimre melletti, jóval nagyobb, de kevésbé ismert Lucs tőzeglápban is tömegesen pusztulnak az erdei fenyők, a probléma tehát nem helyi természetű. Egyre több forrás és hegyi patak normál hozama csökken, és jónéhány forrás ki is száradt ezeken a területeken. Hantz Péter felhívja a figyelmet, hogy a székelyföldi fenyőerdők betűzőszú miatti pusztulása elsősorban szintén a globális felmelegedés rovására írható és a közeljövőben fel kell készülni a fenyvesek tömeges kiszáradására. A folyamatot a fertőzött, illetve elpusztult fák azonnali eltávolításával, illetve a Mohos tőzegláp tárgyalásánál említett módszerekkel lehetne fékezni, de erre kevés a hajlandóság. A klíma melegedése a következő néhány évtizedben, a Golf-áramlat leállásáig biztosan folytatódni fog, utána egy radikális lehűlésnek néz elébe Európa, jegyzi meg a biofizikus.

Fent: Az első tengerszem bezáródó felszíne. Lent: Vízalatti felvétel a terjedő moháról – Fotó: Hantz Péter Fent: Az első tengerszem bezáródó felszíne. Lent: Vízalatti felvétel a terjedő moháról – Fotó: Hantz Péter
Fent: Az első tengerszem bezáródó felszíne. Lent: Vízalatti felvétel a terjedő moháról – Fotó: Hantz Péter

Medve-tó: a heliotermia csökkenése és a gazdasági érdekek konfliktusa

A Medve-tó heliotermiája, vagyis a vízrétegek közötti hőmérsékleti különbség fenntartása, az elmúlt évszázad során drasztikusan csökkent. Ennek visszaállítása jelentős anyagi forrásokat igényelne, beleértve többéves monitorozást és a sós Géra-forrás vízének ideiglenes visszavezetését a tóba. Azonban a tó tulajdonosa, a Szovátai Polgármesteri Hivatal, és a bérlő, az Ensana szállodacsoport, nem tartják ezt kritikus kérdésnek, és a kutatásokat pénzkidobásnak tekintik, írja Hantz Péter. A helyzetről részletesen beszámolt a Transtelex, tízezer tonna sóra volna szükség a Medve-tó megfiatalításához.

Mindkét entitás fő célja, hogy a lehető legtöbb profitot sajtolja ki a tóból a lehető legrövidebb idő alatt, ráadásul össze is vannak veszve az anyagiak miatt. A kutatásokat (nemcsak az alap-, hanem az alkalmazott kutatásokat is) fölösleges pénzkidobásnak tartják, és ha nem muszáj, nem áldoznak rá, pedig a heliotermia eltűnésének okára egy alapkutatás „melléktermékeként” jött rá. Legutóbb elutasították, hogy a tó nitrit-, nitrát-, és foszfát-tartalmát monitorozzák, ami havi hatvan euró lett volna az évi húszmillió eurós közvetlen, és sok tízmilliós közvetett jövedelmük mellett, amelyet a tónak köszönhetnek. A Maros Megyei Tanács csak látszat-érdeklődést tanusít, valójában nem érdekli a probléma; esély a javulásra csak akkor lesz, ha vezetőcserére kerül sor városi, megyei és bérlői szinten, vonta le a következtetést kutatásainak összegzésében a biofizikus.

A Medve-tó helyzetének javítására a következő javaslatokat fogalmazta meg Hantz Péter:

  • A heliotermia helyreállításának támogatása, beleértve a szükséges kutatásokat és beavatkozásokat.
  • Egyedi turisztikai attrakciók fejlesztése, például egy haloklin réteg alá nyúló plexihenger építése, amely vonzó lehet a látogatók számára, és segíthetne a tó körüli turizmus fellendítésében. Egy ilyen attrakció a rövid szezonon kívül is sok látogatót vonzana a régióba.

A Tisza mellékfolyóinak állapota Máramarosban

2024 júniusában Hantz és csapata az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága előtt ismertette a Tisza nehézfém-, és mikroműanyag-szennyezését, valamint a déli Tisza-mellék kiszáradásának kérdéskörét. A problémát Gelencsér Ferenc képviselő tűzette napirendre, míg a kormánypárti képviselők bojkottálták az ülést. A legszennyezőbb bányapatakok esetén (a nagybányai Zazar-bánya, Láposbánya, Ilobabánya, Turci Bányatelep) a helyzet változatlan: nincs érdemi bányavíz-tisztítás.

Ebben az esetben a javaslatok a következők volnának:

  • Hatékony bányavíz-tisztítási eljárások bevezetése és a bányaterületek folyamatos monitorozása.
  • Speciális esetben a bányák elfojtása.
  • Meddőhányók remediációja, mert a szél széthordja belőlük a port.
  • Az érintett országok közötti együttműködés erősítése és egy közös cselekvési terv kidolgozása a problémák kezelésére.
Meszet szórnak a Lápos-patakba, viszont a keletkező toxikus csapadékot nem szállítják el – Fotó: Hantz Péter
Meszet szórnak a Lápos-patakba, viszont a keletkező toxikus csapadékot nem szállítják el – Fotó: Hantz Péter

A probléma nemrég különös aktualitást kapott, mert a Máramaros megyei, nagybányai ügyészség augusztusban elutasította Hantz Péter két évvel ezelőtt tett feljelentését, amely a folyószennyezésekkel kapcsolatos felelősségre vonást és a helyzet rendezését sürgette. Az ügyészség indoklása szerint a szennyezés „nem szándékosan történik”, ráadásul szerintük „nem is bizonyított”, ezért nem foglalkoznak vele. Dr. Hantz az elmúlt években számos analitikai elemzést végzett a régió folyóinak vizével és üledékével kapcsolatban, amelyek riasztó eredményeket mutattak. A kolozsvári tudós szerint számos hatékony és környezetkímélő tisztítási módszer áll a rendelkezésünkre, de ezeket nem használják. Mi több, a BBTE (Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár) kutatói által jegyzett tudományos közlemények is rávilágítottak arra, hogy a toxikus fémek Máramaros bizonyos részein termelt zöldségekben és gyümölcsökben is megjelentek.

Dr. Hantz Péter kutatásai rávilágítanak, hogy az erdélyi vizes élőhelyek állapota egyre súlyosabbá válik, és sürgős beavatkozásokra volna szükség a helyzet javítása érdekében. Az MTA FFEB bizottsága hangsúlyozza, hogy a problémák nemcsak helyi jelentőségűek, hanem nemzetközi hatásuk is van, mivel számos erdélyi vízfolyás közvetlen hatással van Magyarország vízkészleteire.

„Ami a távlati perspektívákat illeti, a globális felmelegedés miatt a mezőgazdasági terméshozamok többnyire csökkennek, így élelmiszerhiány és áremelkedés várható. A hazai feldolgozóipar egy része tönkremegy. A fenyőerdők egy része elpusztul, jó esetben bükkös nő helyettük. A szélsőséges időjárás következtében az infrastruktúra helyreállítási költségei nőnek. Egy-két kis ország nem tud sokat tenni a klímaváltozás ellen, de egyelőre még annak legrosszabb következményei ellen sem védekezünk”- zárja beszámolóját Hantz Péter biofizikus, kutatóbúvár.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!