Tízezer tonna sóval lehetne megfiatalítani a szovátai Medve-tavat

2023. augusztus 25. – 19:23

Tízezer tonna sóval lehetne megfiatalítani a szovátai Medve-tavat
Fürdőzők a szovátai Medve-tóban – Fotó: MOIRENC Camille / hemis.fr / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Búvárfotókra alapuló tudományos ismeretterjesztő kiállítás nyílt a szovátai Medve-tónál. A megnyitón pedig kiderült: egy kutatócsoport megfejtette, mi történik a tóval, miért érzékelik a fürdőzők kevésbé sósnak a vizét, illetve miért nem égeti az úszók lábujjait már egy ideje a mélyebb rétegek forró vize.

Dr. Hantz Péter biofizikus, kutatóbúvár egy kísérletet is beállított, mellyel az ún. haloklin réteg tulajdonságait szemléltette. A Medve-tó Európa legnagyobb heliotermikus tava, ami azt jelenti, hogy a mélyben fekvő, nagyon sós, és a felszín közeli, kevésbé sós rétegek elkülönülnek egymástól. A két víztömeget elválasztó réteget nevezik halokinnek. A tó különlegessége, hogy a halokin alatti, mélyebben fekvő víztömeg erősebben melegszik fel a napsugarak hatására, mint a felszíni rétegek. Száz éve a halokin még 1,3 méteres mélységben volt, így a fürdőzők a lábujjaikkal elérhették. Arról számoltak be, hogy „égeti” a lábukat a víz, ami nem is csoda, hiszen akkoriban akár 80 Celsius-fokra is felmelegedett a mélyebben fekvő vízréteg.

Dr. Hantz Péter szerint mára a heliotermiáért felelős haloklin réteg lesüllyedt 2,7 méteres mélységbe, ezért a fürdőzők számára nem elérhető. És nem is melegszik fel már annyira, mint régen, 40 Celsius-fok fölé nem megy a hőmérséklete, mivel a napsugarak nehezebben érik el.

A kutató szerint az alapprobléma a tó speciális módon történő sóvesztése. A tavat egy sós és két édes vizű patak táplálja. Emellett az utóbbi években egy kb. 10 méter vastag iszapréteg rakódott le a tófenékre, ezért már csak igen lassan oldja a medret alkotó sós sziklákat.

Úgy vélte, amennyiben tovább folytatódik a sósabb és az édesebb vízrétegeket elválasztó haloklin süllyedése, egy idő után megszűnhet a tó heliotermikus jellege, mivel a napsugarak nem tudják túl nagy mélységben felmelegíteni a nagyobb sókoncentrációjú réteget.

Dr. Hantz Péter azt is elmondta, lenne javaslatuk a folyamat visszafordítására, azaz a Medve-tó „megfiatalítására”.

Ennek lényege az, hogy 10 ezer tonnányi sót tartalmazó, töményhez közeli sóoldatot kellene a vízbe juttatni, így egy méterrel megemelkedne a haloklin szintje.

A kutató úgy számol, hogy kb. 2 millió euróból megoldható lenne a beavatkozás, a szükséges előtanulmányok költségeit is beleértve. Hozzátette: ez a mennyiség a szomszédos Parajd sóbányájának 10 napi-kétheti termelését jelenti, és érdemes lenne áldozni a célra, hiszen Szováta és környékének turizmusa jórészt a Medve-tóra alapszik.

Az is elhangzott, hogy a Medve-tó egyébként nincs rossz állapotban, a vize megőrizte a gyógyhatását, és a javasolt beavatkozás sem feltétlenül sürgős, hiszen alapvetően egy természetes folyamatról van szó. A haloklin réteg megemelésével azonban lehetőség nyílna arra, hogy a tavat abba az állapotába hozzák vissza, melyről elhíresült. A kutató szerint szintén a haloklin süllyedésével magyarázható az, hogy a turisták kevésbé érzékelik manapság sósnak a tó vizét. Korábban a fürdőzők a magasabban fekvő sós réteg felszínét felkavarták, ettől vált sósabbá a felszíni víztömeg, egy ideje viszont már nem érik el a lábaikkal az elválasztó réteget.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!