Tíz hektáron zöldít a nagyváradi önkormányzat, újabb méhlegelőket is terveznek

2024. augusztus 30. – 11:24

Tíz hektáron zöldít a nagyváradi önkormányzat, újabb méhlegelőket is terveznek
A bukaresti Văcărești Natúrparkban kialakított vadvirágos rét pazar látványt nyújtott május végén is – Fotó: Asociația Parcul Natural Văcărești Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Leromlott állapotú területek és elhanyagolt zödövezetek megszépítésére ír ki közbeszerzést a nagyváradi önkormányzat. Az Ebihoreanul szerint összesen 10 hektár bevetésére/beültetésére készül szerződni a városháza, a kivitelezőkkel pedig 3 éves megállapodást kötnek. A zöldítési projektre 30,3 millió lejt szánnak, ÁFA nélkül.

„A projekt célja mintegy 10 hektár degradált terület parkosítása, hogy javuljon a terület kinézete és ökológiai értéke egyaránt” – idézte a portál a polgármesteri hivatal szővivőjét, Octavian Haragoșt.

A munkálatok nagy vonalakban vadvirágos rétek és gyepek kialakítását, 10 000 különböző fajú fa, 8850 díszcserje, 30 300 évelő növény és lágyszárúak, valamint 1700 kúszónövény ültetését foglalják magukban.

A nyugaton divatos városi vadvirágos rétek kialakításával évek óta kísérlezetik a nagyváradi önkormányzat. Ezek előnye, hogy igen kevés gondozás és ráfordítás mellett, például minimális öntözéssel tarthatóak fenn, emellett szépek és a beporzók számára is kedvező feltételeket biztosítanak. Ráadásul nem kell évente újravetni, mivel az elszórt magokból regenerálja magát egy ilyen, természetközeli állapotban levő zöld terület.

A kiírás előtt álló pályázatban, az Ebihoreanul szerint, pontosan meghatározzák a kivitelezők feladatait, többek között előírják, hogy a kijelölt helyszíneken a talajt először meg kell tisztítani a törmeléktől és a szeméttől, és szükség esetén tápanyagban gazdag talajjal kell feltölteni. A meglévő fákat meg kell őrizni, és a gyökereiket meg kell védeni a talajréteg esetleges eltávolítása során, melyre a városi önkormányzat eddig nem fektetett hangsúlyt.

A vadvirágos gyepekkel és méhlegelőkkel, mint írtuk, több város önkormányzata is próbálkozik Romániában, eddig kisebb területeken kísérleteztek ezzel a módszerrel. Például Szatmárnémetiben, egy néhány száz méteres, útmenti sávon.

A nagyváradi önkormányzat tenderfüzete szerint zömében őshonos fafajok ültetését tervezik, például nyír, tölgy, juhar, platán, bükk, kőris, fenyő, vörösfenyő, mogyoró, hárs, díszszilvák és gesztenye szerepel a listán, melyek vízellátását öntözőzsákok segítségével kell megoldaniuk a vállakozó cégeknek.

A díszcserjék terén is hangsúlyt fektetnek a diverzitásra, 90 fajból álló listát állítottak össze, melyen olyan fűszernövények is szerepelnek, mint a menta, az oregánó, a majoránna, a zsálya, a kakukkfű és a rozmaring, ilyeneket eddig nem ültettek közterületekre.

Az önkormányzat által felsorolt fajok között szerepelnek takarónövények is, amelyek zöld szőnyeget alkotnak, és nyáron nedvesen tartják a talajt, de télen is zöldellnek, megszépítve a köztereket. A gyepesített részeken nemcsak vadvirágos területek és méhlegelők lesznek, tervezik lóhere vetését és hagyományos pázsit kialakítását is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!