Újabb perrel fenyegeti Romániát Verespatak-ügyben a Gabriel Resources

2024. augusztus 6. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Választottbírósági eljárást helyezett kilátásba a Gabriel Resources, amennyiben Románia 90 napon belül nem hosszabbítja meg a verespataki bányászati engedélyt. Erről hivatalosan értesítették Klaus Iohannis államfőt és Marcel Ciolacu miniszterelnököt, közölte a kanadai vállalat.

Az Altalajkincsek Országos Ügynöksége (ANRM) júniusban jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a verespataki arany- és ezüstbányászati engedélyt, amelyet a Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) birtokol. Az RMGC fő részvényese a kanadai Gabriel Resources vállalat.

Az RMGC március 6-án kérte, hogy öt évvel hosszabbítsák meg a bányászati engedélyt, és annak ellenére, hogy minden kötelezettségüknek eleget tettek, ezt az ANRM visszautasította, idézi a G4Media a kanadai vállalat közleményét.

„A társaság úgy véli, hogy ez az indokolatlan és önkényes döntés, amely ellentétes a romániai joggal, a jogállamiság és a cégcsoport több kétoldalú beruházási szerződés által védett befektetési jogainak újabb kirívó megsértését jelenti Románia részéről. Az időzítés, mindössze 3 hónappal a vállalat Románia elleni választottbírósági eljárásának lezárása után, határozottan megerősíti, hogy ez egy politikai döntés, ami arra irányul, hogy visszavonhatatlanul megakadályozza a Gabriel és az RMGC verespataki bányászati projektjének fejlesztését a megfelelő eljárás és méltányos kártérítés nélkül” – áll a közleményben.

Az RMGC azt is kiemeli, hogy a választottbírósági eljárás alatt Románia folyamatosan azt állította, hogy a bányászati engedély érvényes marad.

A Gabriel Resources 2015-ben indított választottbírósági eljárást Románia ellen, azt követően, hogy Verespatakot felvették az UNESCO örökségi listájára. A nemzetközi választottbíróság azonban 2024. március 8-án kihirdetett döntése értelmében Románia nem sértette meg a cég jogait.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!