Az RMGC-nek lejárt a verespataki bányászati engedélye, a román hatóság nem hosszabbította meg

2024. június 21. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az Altalajkincsek Országos Ügynöksége (ANRM) bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a verespataki arany- és ezüstbányászati engedélyt, amelyet a Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) birtokol. Az RMGC fő részvényese a kanadai Gabriel Resources vállalat.

Az ANRM döntése a bányászati törvény 85/2003 alapján benyújtott dokumentáció értékelését követően született. A hatóság közölte, hogy a benyújtott dokumentációk elemzése és értékelése után úgy döntöttek, nem hosszabbítják meg a 1999/47 számú koncessziós engedély érvényességét, amelyet eredetileg a 458/1999-es kormányhatározat hagyott jóvá. A döntés Verespatak bányászati területére vonatkozik, ahol az RMGC 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akart kitermelni, de – a környezetvédők tiltakozása közepette – a bányanyitás engedélyezésének politikai kockázatát egyetlen tisztségben lévő román kormány sem vállalta magára.

Az engedély 2024. június 20-án járt le, és az ásványi erőforrás ügynökség még aznap kibocsájtott közleményben tisztázta, hogy nem hosszabbítja meg az RMGC koncessziós engedélyét. Ez azt jelenti, hogy a kanadai cég elveszítette jogát, hogy Verspatakon bármilyen bányászati tevékenységet kezdeményezzen.

Április végén a Mining Watch Románia környezetvédelmi aktivistái a kolozsvári ítélőtáblától az RMGC bányászati engedélyének felfüggesztését kérték, hogy ezzel véglegesen megakadályozzák a nemesfémbányászatot Verespatakon.

Az RMGC először 2019-ben öt évvel meghosszabbította az eredetileg 1999-ben kiadott engedélyt. A cég már 2024. március 6-án kérte az újabb hosszabbítást, amikor még nem volt világos, hogy ki nyeri meg a választott nemzetközi bíróságnál a pert. A Gabriel Resources ugyanis 2015-ben indított keresetet Románia ellen, azt követően, hogy Verespatakot az UNESCO örökségi listájára vették fel. A nemzetközi választott bíróság azonban 2024. március 8-án kihirdetett döntése értelmében Románia nem sértette meg a cég jogait.

Az ICSID ítélete szerint a román állam nem köteles kártérítést fizetni a Gabriel Resources cégnek a Roșia Montană ügyben. Ez az ítélet meglepetésként érte a román kormányt, mivel korábban mind a miniszterelnök, mind a pénzügyminiszter azt nyilatkozták, hogy Románia valószínűleg elveszíti a pert, és a kártérítés összege elérheti a 2 milliárd eurót.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!