Új szemétgyűjtő úszógátat helyeztek ki a Szamosra, Kolozsvár előtt

2024. július 1. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Új úszógátat helyeztek ki a Szamos folyó kolozsvári bejáratánál, hogy felfogja a Szászfenes és Gyalu felől érkező hulladékot – számol be a Someșul nostru Facebook-oldal. A civil aktivisták által működtetett oldalon azt írják, remélik, „ezúttal jobban bírja, és nem szakad el megint”.

A bejegyzésükben hangsúlyozzák, egy gát mérsékeli a hulladék környezeti hatását, az okokat azonban nem szünteti meg, ezért szociális és nevelési intézkedéseket is javasolnak a hatóságoknak, mert mint állítják, a bírságolás nem működik a Kolozsvár feletti gettóban, ahonnan a szemét egy része származik.

Azt írják, hogy az ott élő kiszolgáltatott társadalmi csoportok nem csak a saját hulladékaikat dobják a folyóba, hanem a kolozsvári építkezésekről származó hulladék is kerül bele, és nem csak a gettók lakói dobnak szemetet a Szamosba. A Someșul nostru Facebook-oldal aktivistái szerint a szászfenesi és gyalui hatóságokon múlik, hogy az illegális szemétlerakás hatásainak a megfékezése érdekében miként cselekednek.

A Szamoson már korábban is többször helyzetek ki úszógátat, de az minden alkalommal elszakadt. A kezdeményezők szerint, a gát akkor szakadhat el, ha egy rönk, egy hűtőszekrény vagy valamilyen más nagyméretű tárgy nagy sebességgel nekiütközik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!