A romániai használtruha piacra való beszállással zöldülne a Zara

2024. június 30. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

Zara, a spanyol Inditex csoport legnagyobb márkája a romániai használtruha piacra készül belépni. Az új szolgáltatás már elindult az Egyesült Királyságban és Franciaországban, és most Romániában is elérhetővé válik, ahogy azt a Profit.ro elemzése is megerősíti.

A Zara már létrehozott egy román nyelvű platformot, amely bemutatja, hogyan működik majd a használt ruhák javítása, eladása vagy adományozása, ami teljesen operatív lesz minden stratégiai piacán 2025-re. Ez a lépés jelentős változást hoz a Zara számára, amely a fast fashion egyik legjelentősebb globális szereplője. Az Inditex, a világ legnagyobb ruházati kiskereskedője ezzel a lépéssel válaszol a fenntarthatósági nyomásra, mivel a textilipar a globális szédioxid-kibocsátás mintegy 10 százalékáért felelős.

A cég kiemelte, hogy az újrahasznosítási kezdeményezés hozzájárul a hulladék és az alapanyag-fogyasztás csökkentéséhez. A ruházati cikkek, cipők és kiegészítők másodpiacának becsült értéke világszerte 100 és 120 milliárd dollár között van, ami több mint háromszorosa a 2020-as értéknek.

Az Inditex csoport, amelyhez olyan márkák tartoznak, mint a Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius és Oysho, tavaly a történetének legnagyobb profitját jelentette be a dinamikus értékesítéseknek és az áremelési politikának köszönhetően.

Romániában az Inditex 2022-ben 2,2 milliárd lejes forgalmat ért el, és közel 300 millió lejes nettó profitot könyvelhetett el, több mint 1.800 alkalmazottal.

Ezzel az új kezdeményezéssel a Zara nem csak a fenntarthatóságot és a vásárlói elégedettséget növeli, hanem egy újabb jelentős lépést tesz a globális piaci jelenlétének megerősítése érdekében is.

Az elmúlt időszakban a legtöbb divatmárka elkötelezett lett a felelősségteljesebb, etikus működés iránt. Az iparág tisztában van azzal, hogy a globális gazdaságnak 10 éve van elkerülni az éghajlatváltozással járó katasztrófákat, de emellett egyre sürgetőbbé vált a munkakörülmények javítása is. A Business of Fashion idei felmérése azonban rámutat, hogy annak ellenére, hogy a divatcégeknél mennyi szó esik a fenntarthatóságról és a károsanyag kibocsátás csökkentéséről, ez a való életben egyelőre megrekedt a tervek és kommunikáció szintjén.

Mivel továbbra sincs 100%-ban fenntartható anyag, csak kevésbé káros, ezért elengedhetetlen a fenntarthatósági kultúra megteremtése. Hasonló véleményen van az ENSZ Környezetvédelmi Program és az Ellen MacArthur Alapítvány által közzétett jelentés is, miszerint a divatipar felelős az éves globális szén-dioxid kibocsátás 10%-ért, ami több, mint az összes nemzetközi légi- és tengeri közlekedés kibocsátása együttvéve. A dokumentum azt jósolja, hogy a divatipar üvegházhatású gáz kibocsátása több, mint 50%-al emelkedhet 2030-ra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!