Mesterséges intelligenciáit is bevetnek a fakitermelés követésére

2024. április 8. – 16:38

Másolás

Vágólapra másolva

A mesterséges intelligenciát hívja segítségül a környezetvédelmi minisztérium a SUMAL 2.0 faanyag-nyomkövető rendszerbe feltöltött szállítási engedélyek és a szállítmányról készült fotók ellenőrzéséhez – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Mircea Fechet tárcavezető.

A miniszter ezt az óriási ellenőrizendő adatmennyiséggel indokolta. Tájékoztatása szerint csupán tavaly novemberben több mint 400.000 szállítási engedélyt bocsátottak ki, amelyekhez egyenként négy fotót is csatoltak. „Képzeljék el, mit jelent (...) 1,6 millió fénykép egyenkénti ellenőrzése. Erre a minisztériumnak és a környezetőrségnek sincs elegendő személyzete” – magyarázta.

Fechet elmondta, hogy a minisztérium ezért kísérleti jelleggel mesterséges intelligenciával ellenőriztette a novemberben kibocsátott faanyagszállítási engedélyeket, és ez a művelet engedélyenként mindössze 0,64 másodpercet tartott. Hozzátette: mivel a kísérlet eredményes volt, a környezetvédelmi tárca úgy döntött, hogy a szállítási engedélyeket valós időben ellenőrző, mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatási csomagot vásárol. Ezt a technológiát a későbbiekben a romániai erdei és közutakra telepített videokamerák felvételeivel egészítik ki.

A miniszter elmondta azt is, hogy a kísérleti programot egy száz százalékban hazai tulajdonú céggel, a Ziteckel bonyolították le.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!