Évente ezer hektár termőföldet veszít el Románia az elsivatagosodás miatt

Legfontosabb

2024. április 7. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

Románia évente 1000 hektárnyi szántóföldet veszít el az ország déli részének elsivatagosodása miatt, figyelmeztetett múlt héten Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter, aki szerint az egyetlen megoldás a sürgős erdősítés lenne.

„Személyesen jártam be Románia déli részét, Dolj és Mehedinţi megyét, és láttam, ahogy a sivatag egyszerűen elnyeli a szántóföldet. Belegondolni is nehéz, hogy hogyan él egy mezőgazdaságtól függő közösség, miközben Olténia Szaharájában, ahogy nevezzük, évente 1000 hektárnyi termőföldet veszítünk el” – idézte a Digi24.ro a minisztert, aki csütörtökön a The Economist Impact Events konferenciáján szólalt fel a témában.

Fechet hozzátette, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint az elsivatagosodást csak gyors erdősítéssel lehet ellensúlyozni, ezért mint, mondta, örömmel állapítja meg, hogy az országos helyreállítási tervből (PNRR) erdősítésre szánt összegek nagyrészt oda kerülnek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, az ország déli részére.

„A szakértők azt is mondják, hogy ha nem cselekszünk gyorsan, akkor Romániában 20 év múlva, vagy talán egy kicsit később, száraz éghajlat lesz, olyan, amely nagyon hasonlít Görögország éghajlatához. Igaz, hogy először sokan örültek, amikor meghallották ezt a hírt, de ha belegondolunk, hogy ez milyen hatással lesz a mezőgazdaságra, milyen hatással lesz más gazdasági ágazatokra és az emberek mindennapi életére, akkor végül is semmi örülnivalónk nincs amiatt, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen mélyreható változáson mehetünk keresztül” – fogalmazott Mircea Fechet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!