Csak Hargita megyében 175 tonna szemetet gyűjtöttek össze 2023-ban az országutak mellől

2024. április 2. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

2023-ban 175 tonna szemetet gyűjtöttek össze a Hargita megyét átszelő országutak mentén, és az ezt a hulladékot begyűjtő köztisztasági cégeknek fizetett összeg jelentős, figyelmeztetett az Országos Útügyi Hivatal helyi képviselője.

Az Országos Útügyi Hivatal (SDN) csíkszeredai kirendeltségének vezetője, Cătălin Romanescu kedden az Agerpresnek elmondta, hogy a hivatal alkalmazottai minden hétfőn és pénteken összegyűjtik a szemetet a megyét átszelő hét országút szélén, 401 kilométer hosszan, az összegyűjtött hulladékot pedig a köztisztasági vállalatok viszik el. A 2023-ban begyűjtött 175 tonna hulladékért körülbelül 100 000 lejt fizettek.

Az idézett forrás szerint az országutak mentén a legkülönfélébb hulladékokat hagyják ott, a PET-palackoktól, a papíron és a különböző csomagolóanyagokon át a takarókig, párnákig és a háztartási szeméttel teli zsákokig, amelyek különösen a települések be- és kijáratánál találhatók. Ami a parkolókban elhelyezett szemeteseket illeti, Cătălin Romanescu szerint azokat rendszeresen megrongálják.

„A parkolókban szemeteseket állítottunk fel, de ezeket vandál módon rongálják. Javítanunk kell az emberek állampolgári felelősségtudatán, hogy ne dobálják ki a szemetet az ablakon, hanem vigyék haza vagy hagyják a helyben található kukákban” – mondta Romanescu.

Úgy véli, hogy a probléma egyik megoldása az lenne, ha az összes országutat videokamerákkal figyelnék, és a szemetelőket felelősségre vonnák.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!