A csapvíz felforralásakor a benne lévő mikroműanyagok majdnem 90%-ától szabadulhatsz meg

2024. március 5. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

A csapvíz fogyasztás előtti felforralása eltávolítja az azt szennyező mikroműanyagok mintegy 90%-át – közölte a Live Science.

A mikroműanyagok a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal szerint legfeljebb öt milliméteres műanyag részecskék. Elkerülhetetlenek, megtalálhatók az óceánokban és a légkörben, a palackozott vízben, sőt még az emberi ürülékben is.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint még túl kevés tanulmány szól a mikroműanyagok az emberi egészségre való hatásáról, a létezők pedig nem meggyőzők. Eddig egyesek ártalmatlannak minősültek, mások – mint a polisztirol – végezhetnek az emberi sejtekkel, gyulladásokat okozhatnak a bélben, és egereken végzett kísérletek szerint csökkentik a termékenységet – írják.

Az Environmental Science & Technology Letters című szaklapban megjelent új tanulmány szerint kínai kutatók olyan otthoni módszereket vizsgáltak, amelyekkel a fentebb említett anyagok eltávolíthatók az ivóvízből. Különösen foglalkoztatta őket, hogy ez vízforralással elérhető-e.

A hipotézis teszteléséhez több olyan vízmintát vizsgáltak, amelyek a vízben általánosan megtalálható ásványi anyagokat, valamint három gyakori mikroműanyag-részecskét – polisztirolt, polietilént és polipropilént – tartalmaztak. A felhasznált mintákban a víz keménységét (a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét – megj.) is változtatták kalcium-karbonát koncentrációjának módosításával – teszik hozzá.

A vízmintákat öt percig forralták, majd hagyták kihűlni. A kutatók a mikroműanyag-részecskék drasztikus csökkenését tapasztalták. A nagyobb vízkeménységű mintáknál majdnem 90%-os csökkenést figyeltek meg, ez esetben a kalcium-karbonát szilárdulásának köszönhetően, amely ezúton csapdába ejtette a műanyag részecskéket.

A kutatók szerint a módszert egy kávéfilter használatával kiegészítve – a fentebb említett megszilárdult kalcium-karbonát eltávolítására – könnyen eltávolíthatók a potenciálisan egészségkárosító részecskék – írja a Live Science.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!