Új természetvédelmi terület jöhet létre a kolozsvári Bükkben, ott, ahová lakóparkot terveztek

2024. február 16. – 17:15

Új természetvédelmi terület jöhet létre a kolozsvári Bükkben, ott, ahová lakóparkot terveztek
Az Árpád-csúcs és környéke, ahova lakóparkot terveztek – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedvezően véleményezte a Román Akadémia csütörtökön a Kolozsvár melletti Bükkben javasolt új Natura 2000-es természetvédelmi terület kijelölését. Ez fontos lépés afelé, hogy mégse épüljön lakónegyed a kolozsváriak kedvelt kirándulóhelyére, az Árpád-csúcs lábánál húzódó dombra, bár a folyamat várhatóan még elhúzódik.

Az új, 800 hektáros környezetvédelmi terület a szelicsei tavak környékét és a gorbó-völgyi égereseket, az Árpád-csúcs alatti legelőket és a bükki tanyák környékét foglalja magába. Létesítését Alina Chiriac aktivista és a Propark védett területekkel foglalkozó alapítvány kezdeményezte, a szaktanulmányt pedig Szabó Anna, Fenesi Annamária, Mátis Attila, Sándor Dorottya, Vizauer Csaba és Sabin Bădărău biológusok állították össze. A védelemre javasolt területek a Kárpátok ökorégió egyik ökológiai folyosóját képezik, amelyet Csürülye község július végén megszavazott új területrendezési terve (PUG) beépíthetővé nyilvánított.

A szakemberek már korábban javasolták a Bükk és Malomvölgy Natura 2000-es természetvédelmi terület bővítését a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség közvetítésével, ez az ügy azonban évek óta nem halad előre a környezetvédelmi minisztériumban, közben pedig környezetvédelmi hatástanulmány nélkül engedélyezték a község belterületének kiterjesztését, amint arról helyszíni riportunkban is beszámoltunk.

A Román Akadémia jóváhagyása az új környezetvédelmi terület kialakítására azért fontos, mert ez egyértelművé teszi, hogy az itt található élőhelyek védelme prioritást élvez, hangsúlyozta a Transtelexnek Alina Chiriac. Mint mondta, a környezetvédelmi minisztériumnak az akadémia ajánlása alapján kötelessége kijelölni az új védett területet, de elképzelhető, hogy ez a folyamat még elhúzódik.

Folyamatban van több olyan per is, amelyeket Alina Chiriac és a Natura 2000 Koalíció különböző hatóságok ellen indított, amiért a Kolozsvár melletti védett területet veszélyeztető építkezéseket hagytak jóvá. Az aktivista elmondta, már benyújtotta az előzetes panaszt Csürülye új területrendezési terve ellen is.

A sokat vitatott csürülyei PUG másik problémás pontja a beépíthető belterület megnövelése mellett az észak-erdélyi (A3-as) autópálya tervezett új csomópontja, amely épp az egyik kedvelt turisztikai célpont, a csürülyei horgásztavak mellett épülne, a helyiek legnagyobb félelme pedig az, hogy az autópályáról a községen áthaladó, öt méternél alig szélesebb útra vezetik az autóforgalmat. Emiatt petíciót nyújtottak be a közúti infrastruktúráért felelős társasághoz (CNAIR), hogy módosítsák a terveket, és online aláírásgyűjtés is indult. Alina Chiriac elmondta, azt a területet, ahová a közúti csomópontot tervezik, nem foglalhatták bele a javasolt természetvédelmi területbe, ugyanis megművelt földterületekről és mesterséges tavakról van szó.

A Bükkben található legelők és mocsarak uniós szinten is ritka élővilágának védelmét a Natura 2000 Koalíció mellett további szervezetek, az Eco-Civica Alapítvány, az Agent Green, a Neuer Weg és a Bruno Manser Fonds, hangsúlyozták közleményükben a kezdeményezők. Emellett az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága is figyelemmel követi az ügyet.

A Bükk és Malomvölgy Natura 2000-es természetvédelmi terület legutóbbi felmérésekor kiderült, hogy a határok rosszul voltak kijelölve – emiatt bizonyos élőhelyekre, lápos területekre időközben már ráépült az út –, másrészt észrevették, hogy bizonyos fajok populációja nagyobb a védett terület határain kívül. Olyan jégkorszaki reliktumfajok élnek a területen, mint a hagymaburok és az illatos csengettyűvirág, ugyanakkor veszélybe került a narancslepke és a keleti mustárlepke, a sárga gyapjasszövő nevű védett éjjeli lepkét pedig már nem találták. Az égerfa-ligetek és a 2023 nyarán azonosított, mocsarakban élő húsevő növény, a kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia) újabb indokot jelentenek a védett terület bővítésére.

Mivel lápos területről, összefüggő vízrendszerről van szó, bármilyen építkezés érinteni fogja a környékbeli patakokat és tavakat is, és az egész vízmedence élővilága tönkremegy, hangsúlyozta korábban a Transtelexnek Szabó Anna biológus.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!