Természetvédelmi területet veszélyeztetnek a kolozsvári ingatlancápák: egy egész lakópark épülne Csürülye határában

2023. március 30. – 14:09

Természetvédelmi területet veszélyeztetnek a kolozsvári ingatlancápák: egy egész lakópark épülne Csürülye határában
Fotó: Natura 2000 Koalíció

Másolás

Vágólapra másolva

Az ingatlanfejlesztők érdekeit szolgálja a Kolozs megyei Csürülye (Ciurila) község jóváhagyás előtt álló általános területrendezési terve, amely a Natura 2000-es védett terület határáig terjesztené ki a beépíthető területet, figyelmeztetnek civilek és ökológusok. Kidolgozója szerint a terv minőségi vidéki életet biztosít, az ökológusok szerint azonban hamarosan negatív példaként taníthatják a Kolozsvár környéki tájkezelést. A terv jelenleg a Kolozs Megyei Tanács asztalán van.

Csürülye községet nyolc falu alkotja és az észak-erdélyi autópálya szeli ketté. Az autópálya vonalától északkeletre található falvak, Szelicse, Csürülye, Magyarszilvás és Tordaszelestye szomszédságában található a Bükk, az Őzek-völgye és a Malomvölgy, amelyek nem csak a kolozsváriak kedvelt kirándulóhelyei, hanem ritka növény- és állatfajok élőhelyei is. Miközben északról a terjeszkedő Kolozsvár kanyarít le egyre többet az értékes területből, délről Csürülye belterülete súrolhatja a Bükk és Malomvölgy Natura 2000-es terület határát, amennyiben jóváhagyják az új általános területrendezési tervét (PUG).

Szelicse mellett, Kolozsvártól 15-20 perc autóútnyira, közvetlenül a Feleki-gerinc legmagasabb pontja, az Árpád-csúcs lábánál és a Natura 2000-es terület határán 300 házból álló lakóparkot tervez egy ingatlanfejlesztő.

A SunRise projekt honlapján szereplő információk szerint a lakópark 40 hektáron terülne el, óvoda, kereskedelmi központ és spa is lenne benne.

Többek között ennek a felépítését tenné lehetővé a község új általános területrendezési terve, amely több mint 400 hektárral növelné a belterület méretét.

Több lakóparkot földcsuszamlás-veszélyes területre terveznek, úgy, hogy a jelenlegi közúti infrastruktúra és közművesítés még a község jelenlegi igényeit sem elégítik ki, a tervezett bekötőutak pedig nehezen megépíthetőek és a természetvédelmi területen haladnának át, jelezték többek között a helyi civilek 2022 őszén az Actual de Cluj szerint. Arra is panaszkodtak ugyanakkor, hogy a község polgármesteri hivatalának honlapján augusztusban közzétett PUG-változat nem vette figyelembe a korábbi közvitán megfogalmazott szempontokat.

Horațiu Răcășan, a PUG-ot kidolgozó építész ezzel szemben az Actual de Clujnak azt mondta, hogy szerinte a racionális érvekkel alátámasztott kéréseket figyelembe vették, az ellenvetések egy része pedig ismerethiányból adódott. „Sajnos úgy tűnik, hogy mindenkinek nem fogunk tudni megfelelni, de igyekszünk minél többeknek (még ha nem is ők a leghangosabbak), és – ami a legfontosabb – szeretnénk megteremteni a minőségi vidéki élet jogi alapjait” – fogalmazott az építész, aki a lap szerint lakóházakat is tervezett Szelicsén a község polgármesterének megbízásából.

Az Actual de Cluj megjegyzi, hogy mind Popa Teodor Cristinel polgármesternek, mind párttársának, Alin Tișének, a Kolozs Megyei Tanács elnökének érdekeltsége van a szelicsei ingatlanfejlesztésben.

A csürülyei PUG tervét múlt héten vitatta meg a Kolozs Megyei Tanács urbanisztikai bizottsága. Az ülésen bemutatott és jóváhagyott változat szerint nem épülne út a Bükkön keresztül, viszont a belterület továbbra is túl közel kerülne a védett részhez, számolt be a Clujul Civic Facebook-csoportban Alina Chiriac, aki végigkövette a folyamatot. A terv azonban még nem végleges, legalábbis ez derül ki Alin Tișe tanácselnök szerdai nyilatkozatából. „Kértem az Urbanisztikai Igazgatóságot, hogy vegye figyelembe az összes javaslatot. Néhány nagyon világos szabályt is leszögeztünk: tömbháznegyed nem épülhet, csak házak, meg kell őrizni a helyi jellegzetességeket, nem lesz a községen áthaladó bekötőút az autópályához és senki nem nyúl a zöldövezethez, az erdőhöz” – próbálta nyugtatni a kedélyeket Tișe a Monitorul de Cluj szerint.

A lakópark látványterve – Forrás: Sunrise Residence honlapja
A lakópark látványterve – Forrás: Sunrise Residence honlapja

Cikkünk megjelenéséig 1350-en írták alá azt a még 2022-ben indított petíciót, amelyben csürülyei civilek türelmi zóna kialakítását kérik a kolozsvári Bükk és a Malomvölgy Natura 2000-es terület déli részén, a községgel szomszédos sávon, hogy oda ne lehessen építkezni, és ne lehessen azt belterületté nyilvánítani. Kérésüket részletes dokumentációval támasztották alá.

A petíció szövegéből kiderül, hogy a Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége (ANANP) bizonyos feltételekkel ugyan, de jóváhagyta az új csürülyei általános városrendezési tervet, anélkül, hogy természetvédelmi hatástanulmányt kért volna előtte, továbbá az is, hogy 2022 decemberében a Bükk és a Malomvölgy 2016-ban elfogadott kezelési tervét kidolgozó biológusokkal együtt kérték a természetvédelmi terület megnövelését a környezetvédelmi minisztériumtól.

A romániai Natura 2000 Koalíció februári Facebook-posztjában azt írta, hogy a Kolozsvár melletti természetvédelmi terület veszélyben van az ingatlanfejlesztők tervei miatt, amelyeket a környezetvédelmi hatóságok tolerálnak, és bejelentette, hogy lépéseket tesz a már zajló építkezési munkálatok legalitásának ellenőrzésére.

A vízrendszer miatt az építkezések a teljes területet érintik

A természetvédelmi területen és környékén 2014-ben és 2015-ben készültek felmérések a kezelési tervhez a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem biológia szakos tanárainak egyesülete, az Apáthy István Egyesület projektjének keretében. Találtak hagymaburok-populációt és illatos csengettyűvirágot, mindkettő jégkorszaki reliktumfaj, megállapították, hogy veszélybe került a narancslepke és a keleti mustárlepke, a sárga gyapjasszövő nevű védett éjjeli lepkét azonban már nem találták.

A Natura 2000-es terület bővítését és a türelmi zónák kialakítását már a kezelési terv elkészülése után kérték, mondta el a Transtelexnek Szabó Anna biológus, ökológus, a felmérést végzők egyike. Ezt egyrészt azért látták szükségesnek, mert az eredeti határok rosszul voltak kijelölve – emiatt bizonyos élőhelyekre, lápos területekre időközben már ráépült az út –, másrészt észrevették, hogy bizonyos fajok populációja nagyobb a védett terület határain kívül.

„A Natura 2000 területeket fajok és élőhelyek védelme miatt jelölik ki, itt csak olyan fejlesztéseket lehet kezdeményezni, amelyek ezeket nem veszélyeztetik. A kezelési tervből kiderült, hogy ezeket nem lehet megvédeni, ha nem bővítjük a védett területet” – magyarázta az ökológus.

Szabó Annától megtudtuk, hogy a természetvédelmi terület határait némileg módosították már, illetve 2021-ben a Kolozs megyei környezetvédelmi ügynökség közmeghallgatást szervezett a bővítésről, ennek következtetéseit pedig továbbították a minisztériumhoz. Decemberi, bővítésre vonatkozó kérésükre a minisztérium azt válaszolta, hogy a javaslatok alapján már kijelölték az új körvonalat, az ezt tartalmazó rendelet-tervezetet azonban még nem tették közzé, és azt sem közölték, hogy pontosan hogyan módosulna az elképzelés szerint a Bükk és a Malomvölgy védelme, mondta el Szabó Anna.

Ha beépítik azt a területet, ami a csürülyei PUG tervében belterületként szerepel, akkor azzal felszámolják a védett terület utolsó összeköttetését, ökológiai folyosóját a hegyek felé, hívta fel a figyelmet az ökológus.

Azt is hangsúlyozta, hogy összefüggő vízrendszerről van szó, ha a lápos területre építkezni kezdenek, akkor az a környékbeli patakokat és tavakat is érinteni fogja és az egész vízmedence élővilága tönkremegy.

Az építkezés nem csak a mocsaras élőhelyeket, hanem az erdei fajokat is érinti, a kerítéstől legalább száz méteres sávban, figyelmeztetett. „Az erdő minden irányból szorul vissza. Az már nyilvánvaló, hogy 50 éves távlatban csak a jelenlegi védett terület marad meg valamennyire, de így még az sem” – utalt a csürülyei belterület kiterjesztésének várható hatásaira.

Szabó Anna úgy véli, hogy a jelenleg kilátások mellett a Bükk és a Malomvölgy esete hamarosan a természetvédelem negatív példájává válhat. „A természetvédelem egyre inkább afelé halad, és a Natura 2000-es hálózat is azért volt kitalálva, hogy valahogy megtanuljunk kicsit nagyobb léptékben tervezni. A Natura 2000-es hálózatban már nem az van, hogy egy hektáron megvédünk egy populációt, hanem hogy a természetvédelmi elvet próbáljuk meg a tervezésbe belevinni” – magyarázta.

Mint hozzátette, a biodiverzitás megőrzésén túl a területfejlesztés tétje az is, hogy megmarad-e a kolozsváriak egyik legkedveltebb kirándulóhelye. „Ha kimész vasárnap, az egész védett terület tele van emberekkel. Nekik is kell ez a terület. Csak persze, amikor arról van szó, hogy inkább egy vállalkozónak adjuk oda, és inkább amellé álljunk, aki sok adót fog fizetni, akkor senki nem azon gondolkozik, hogy a kirándulók nem fognak elférni” – mondta.

A csürülyei általános városrendezési terv aktuális változatáról kérdést küldtünk a Kolozs Megyei Tanácsnak, a Bükk és Malomvölgy Natura 2000-es terület határainak módosítási tervéről pedig a környezetvédelmi minisztériumnak. Amint választ kapunk, visszatérünk a témára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!