Európának keményebben rá kell kapcsolnia, ha tartani akarja a saját klímacéljait

2024. január 25. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Egyáltalán nem áll jól Európa a Green Deal terén, sokkal ambiciózusabb országos célokra és hatékonyabb fellépésre lenne szükség ahhoz, hogy megközelítsük a saját klímacéljainkat. Ez derül ki az EU Éghajlatváltozási Tudományos Tanácsadó Testületének első átfogó jelentéséből, mely ajánlásokat is megfogalmaz.

A Politico által szemlézett anyagban megemlítik az Európai Néppárt 2024-es uniós választási programjának kiszivárgott tervezetét, mely szerint a nagy jobbközép blokk a zöld célok, és az ezzel összefüggő a szabályozás felfüggesztését tervezi. Például a belső égésű motorok gyártásának megszüntetésére irányuló uniós tiltásét.

Illetve a Németországból indult mezőgazdász-tüntetésekre is kitérnek, mint írják, ez komoly aggodalomra ad okot, hiszen az üzemanyagköltségeket növelő intézkedések (ezek ellen tüntetnek) szükségesek, és ráadásul nem is elégségesek a zöld célok eléréséhez.

Az üzenet egyértelmű: új és nagyobb erőfeszítésekre van szükség, még akkor is, ha ennek politikai költségei magasak.

Mint írják, az üvegházhatású gázok kibocsátáscsökkentésének ütemét azonnal meg kell duplázni, ha az EU el akarja érni a 2030-ra kitűzött célt, azaz a kibocsátások 55 százalékkal az 1990-es szint alá csökkentését. A folyamat már elkezdődött ugyan, de a jelenlegi tagországi tervek csak 49-51 százalékos csökkentésre elegendők. A helyzet még ennél is borúsabbnak tűnik az EU törvényileg előírt, 2050-re kitűzött nettó nullás céljának elérése szempontjából, mivel a blokk jelenleg messze elmarad ettől.

A tagországok kormányainak többet kell tenniük vagy Brüsszelnek kell közbelépni

A jelentés szerint az elmúlt négy év során az unió vezető testületei számos éghajlat-politikai szabályozást hoztak meg, a tagországoknak most ezeket be kell építeniük a nemzeti jogszabályokba, és el kell végezniük a szükséges változtatásokat. Azonban a határidők betartása terén nem állunk jól. A testület szerint ha a kormányok nem nyújtanak be kellően ambiciózus terveket az idén júniusi végső határidőig, akkor itt az ideje, hogy a Bizottság keményen fellépjen, ami bírósági ügyeket és bírságokat eredményezhet.

A tanácsadó testület arra figyelmeztet, hogy a következő Bizottságnak sürgős előrelépést kell tennie az uniós energiaadó-szabályok felülvizsgálata terén, beleértve a fosszilis tüzelőanyagok minimális adókulcsának emelését vagy például a légi közlekedés adómentességének megszüntetését.

Nem áll jól a Bizottság másik projektje, a „Farmtól a villáig” stratégia gyakorlatba ültetése sem, amely az európai élelmiszerrendszer fenntarthatóbbá tételére irányul. A Bizottság 2020-ban tette közzé a stratégiát, de a jelentés szerint a legfontosabb célkitűzések közül csak keveset ültetett át jogalkotási javaslatokba.

A Bizottságnak a függőben lévő kezdeményezéseken túlmenően egy sor olyan jogszabály kidolgozását kell megkezdenie, amelyekkel az EU az évszázad közepére az klímasemlegesség felé vezető úton haladhat – a szén-dioxid-árrendszer további kiterjesztésétől kezdve a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonásának felgyorsításáig.

A mezőgazdaságot meg kell fékezni – húsadóra lenne szükség?

A jelentés szerint a mezőgazdasági kibocsátás az elmúlt 20 évben nagyjából változatlan maradt, és az EU nem tesz lépéseket a helyes irányba. Ez az a terület, ahol az előrelépés hiánya a legszembetűnőbb.

A mezőgazdasági támogatások még mindig a kibocsátás-intenzív mezőgazdasági gyakorlatokat,

például az állattenyésztést jutalmazzák, és nem kapcsolódnak kibocsátáscsökkentési célokhoz. Ugyanakkor Brüsszel határozatlan időre elhalasztotta a fenntartható élelmiszerfogyasztásra és az egészségesebb, növényi alapú étrend ösztönzésére irányuló kulcsfontosságú javaslatokat. A jelentés arra figyelmeztet, hogy

az EU-nak csökkentenie kell az olyan termékek termelését és fogyasztását, mint a hús, a tejtermékek és a tojás,

ha meg akarja közelíteni a testület által 2040-re javasolt célokat. A kibocsátás árazása az egyik módja ennek, és a testület azt javasolja, hogy az EU már most kezdje meg az előkészületeket az árképzési eszközök bevezetésére az élelmiszer- és mezőgazdasági ágazatban.

Jobban kellene figyelni az alacsony jövedelműekre

A tudósok szerint nem lehet megkerülni azt a tényt, hogy a gazdaság újjáépítését célzó politikák felfordulást okoznak, és egyes esetekben a teher igazságtalanul az alacsony jövedelműeket terheli. Például az EU új, fűtőanyagokra kivetett szén-dioxid-ára a háztartások jövedelmének arányosan nagyobb részét fogja elvenni a szegényebb háztartások esetén.

A választók EU-szerte aggódnak amiatt, hogy a zöld átállás költségei az inflációs nyomáson felül felhalmozódnak.

A szélsőjobboldal pedig a zöld intézkedések elleni támadással próbál profitálni ezekből az aggodalmakból.

A jelentés megjegyzi, hogy az EU megpróbált némi kompenzációt nyújtani a leginkább érintetteknek, különösen a Szociális Éghajlatvédelmi Alapon keresztül. De aggodalomra ad okot, hogy az alapnak nem eléggé magas a költségvetése.

A nukleáris energia nem igazán téma

A Politico érdekesnek tartja, hogy a tudósok 20 oldalon keresztül tárgyalják azokat a „mozgatórugókat”, amelyeket az EU felhasználhat a szén-dioxid-szennyezésnek az energiaágazatból való kiszorítására, az atomenergia azonban nem szerepel ezek között. Az atomprojektek hosszú átfutási idejével, valamint az iparág sebezhetőségével érvelnek. Ehelyett olyan kérdésekre összpontosítottak, mint a szén-dioxid eltávolítása, a szén-dioxid leválasztása és tárolása, és a megújuló energiaforrások bővítése.

Kisebb házak, kisebb autók – az európaiaknak kevesebbet kellene fogyasztaniuk

A húsfogyasztás csak az egyik olyan terület, ahol a tanácsadó testület szerint Brüsszelnek be kellene avatkoznia, hogy az európaiakat fenntarthatóbb életmódra ösztönözze. Az uniós politikáknak erőteljesebben kellene ösztönözniük az energia- és anyagszükséglet csökkentését, írják a jelentés szerzői. Ez magában foglal néhány olyan intézkedést, amelyet a legtöbb európai észre sem venne, például a meglévő épületek jobb kihasználását ahelyett, hogy újakat építenének.

A jelentés szerint a kormányok például megváltoztathatnák az adózási rendszert, hogy arra ösztönözzék az embereket, hogy kisebb lakásokba költözzenek – amelyek fűtése kevesebb energiát igényel –, ha a gyermekeik elköltöznek, vagy ösztönözhetnék a kisebb, hatékonyabb elektromos autók vásárlását a zéró kibocsátású városi terepjárókkal szemben.

Európának fel kell számolnia a gázfüggőséget

A tanácsadó testület szerint az éghajlatváltozással kapcsolatos célok elérése érdekében az EU-nak 2040-ig fel kell számolnia a szén és a fosszilis gáz felhasználását a villamosenergia- és hőtermelésben, és bírálja a blokkot, amiért vonakodik különösen a gázzal kapcsolatos kérdéseket kezelni. Ennek egyik fő oka, mint megállapítják az, hogy az EU és tagállamai továbbra is költenek a gázra a fosszilis tüzelőanyag-támogatások formájában, amelyek a 2022-es energiaválság nyomán ugrásszerűen megnőttek. Bár ezt átmeneti megoldásnak szánták, a legtöbb tagállamban egyelőre nem léteznek egyértelmű kivezetési tervek.

Végül megjegyzik, a támogatások lefaragása kényes kérdés, amit jól példáznak a német mezőgazdasági vállalkozók e havi tiltakozó akciói. Hozzáteszik, az elégedetlenségüket kiváltó tervezet, mely a dízelüzemanyag-támogatás csökkentését vetítette elő, inkább költségvetési, mint éghajlat-politikai okokra vezethető vissza.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!