Átadták Románia első 6 MW-os turbinákkal működő szélerőmű-parkját

2023. december 26. – 12:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Karácsonyi ajándékként” termelte az első kWh áramot a nemrég átadott Ruginoasa-i szélerőmű-park, az első Romániában, ahol 6 MW-os szélturbinák működnek, jelentette be december 23-án a LinkedIn-en Daniel Rascu, a parkot fejlesztő ukrán DTEK Renewables International üzletfejlesztési menedzsere az Economica.net szerint.

A Iași megyei, kb. 23 hektáros, tíz 6 MW-os szélturbinából álló szélerőmű-park a legnagyobb, amit idén telepítettek Romániában, közölte korábban Rascu. Az építését november 27-én fejezték be. Az energia értékesítéséhez szükséges engedélyt 2024 elején kaphatja meg a vállalat.

A befektetés meghaladta a 90 millió eurót. A vállalat képviselője korábban azt nyilatkozta, hogy PPA-szerződések, azaz a zöldenergia-termelő és a nagyfogyasztók közötti közvetlen zöldáram-vásárlási megállapodások megkötésében reménykednek.

A DTEK Renewables International a 2005-ben alapított ukrán DTEK csoport része, amelynek tulajdonosa a leggazdagabbnak tartott ukrán üzletember, Rinat Akhmetov. A vállalatnak Maros megyében is van érdekeltsége, itt egy 50 MW-os napelempark építésére készül, kb. 60 millió eurós befektetéssel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!