Természetkedvelők dönthetik el, hogy melyik legyen az év hala a Kárpát-medencében

2023. december 1. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

15. alkalommal keresi az év halát a Magyar Haltani Társaság, hogy az online versennyel ismertebbé tegye a Kárpát-medence halait. A társaság ebben az évben is meghirdette a jelölteket, amelyek közül a természetkedvelők és halbarátok szavazatai alapján választják ki a legnépszerűbbet. A voksokat 2023. december 31-én déli 12:00 óráig várják online, Erdélyből is.

A Magyar Haltani Társaság elnöksége a gardát (Pelecus cultratus), a réticsíkot (Misgurnus fossilis) és a laposkeszeget (Ballerus ballerus) jelöli a 2024-es év hala címre. Mindenik fajról bővebb leírás olvasható a szervezet honlapján, ahol szavazni is lehet rájuk.

A garda hosszan megnyúlt, oldalról erőteljesen lapított, ezüstös csillogású hal, egyes példányai akár az 50 cm-es testhosszt is elérhetik. Jellegzetessége, hogy feje aránylag kicsi, szemei pedig kifejezetten nagyok. Elterjedési területe a Fekete-tenger és környéke, de mind tengerben, mind édesvízben jól érzi magát.

A réticsík hosszan megnyúlt testű, oldalról kevésbé lapított hal, feje és szemei kicsik, orra hosszú és kúpos, a végén lekerekített. Testhossza meghaladhatja a 30 centimétert. A szárazság idején nagyrészt kiszáradó mocsarak jellemző hala, de előfordul sekély tavakban, öreg holtágakban és iszapos csatornákban, valamint nagyobb folyók hullámtéri gödreiben, a főmederben azonban ritkán található meg. Korábban időjósnak is tartották, mivel a vihar közeledését a légnyomás megváltozásával megérezve mozgása megélénkül, és gyakran a felszínre úszik levegőért.

A laposkeszeg megnyúlt testalkatú, alacsony hátú, oldalról erősen lapított testű pontyféle, legközelebbi rokonától, a bagolykeszegtől (Ballerus sapa) szemének kisebb mérete és enyhén felső állású szája különbözteti meg. Testmérete legfeljebb 35 centiméter, de a kisebb példányok jellemzőbbek. Főleg a nagyobb folyók dévérzónáját részesíti előnyben, így a Duna és a Tisza vízrendszerében egyaránt megtalálható, de nem feltétlen igényli a folyamatos vízáramlást. Állóvízhez alkalmazkodott állományai a Balatonban is megtalálhatóak.

A 2023-as év hala a lápi póc, amelyet a Magyar Haltani Társaság online szavazófelületén voksoló 5805 felhasználó 50,08 százaléka választott.

A Magyar Haltani Társaság a természetes vizek haltani vizsgálatával foglalkozó kutatók, valamint a velük összefogó természetbarátok szervezete. Célja a Kárpát-medencei természetes vizek halaira irányuló faunisztikai, ökológiai, természetvédelmi és halászati kutatások ösztönzése, az eredmények és tapasztalatok közkinccsé tétele, a természetes vizek halállományának megóvása és javítása, továbbá a témával kapcsolatos ismeretterjesztő munka.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!