Klímasemlegességi stratégiát fogadott el a román kormány

2023. november 29. – 18:23

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta szerdán a kormány Románia hosszú távú stratégiáját az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, amelynek célja a klímasemlegesség elérése 2050-re, írta az Agerpres.

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a stratégiát legkésőbb két héten belül továbbítják az Európai Bizottságnak, így lezárulhat a Románia ellen indított kötelezettségszegési eljárás. Emlékeztetett arra, hogy november 16-án a Bizottság kéthónapos határidőt adott a kormánynak a dokumentum kidolgozására.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás a társadalom országhatárokat nem ismerő, „alapvető” problémája. Elmondta, hogy a szerdán jóváhagyott stratégia minden egyes ágazat – energia, szállítás, mezőgazdaság, fűtés, hulladékgazdálkodás – karbonmentesítésére javasol megoldásokat.

Fechet beszélt arról is, hogy Románia már korábban megkezdte a karbonmentesítési folyamatot az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, és a kibocsátások mára már 62 százalékkal csökkentek az 1990-es szinthez képest. „Természetesen további erőfeszítésekre van még szükség ahhoz, hogy elérjük valamennyi célunkat” – tette hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!