Felrobbant a napelem-piac, az energiaszabályozó hatóság küszöbértéket állítana a házakra szerelhető elemeknél

2023. október 15. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

A prosumerek, azaz a villamos energiát termelő és fogyasztó magánszemélyek és vállalatok száma az elmúlt években jelentősen megnőtt Romániában.

Míg 2019-ben még csak 303 prosumert regisztráltak, addig az év közepén már 77 638-at számlált Románia. A legtöbb termelő-fogyasztó Ilfovban, Temesváron és Doljban van, derül ki az ANRE adataiból, amelyeket az Economedia idéz.

Az elmúlt három hónapban 28 százalékkal nőtt a napelem-szerelési kérelmek száma a 2022-es év azonos időszakához képest.

Ráadásul országszerte több mint 1000 projekt van folyamatban ezen a piacon. A legtöbb megújuló áramtermelő kezdeményezés elsősorban Dolj megyében összpontosul, összesen 69 projekttel, ezt követi Giurgiu, ahol 65 ilyen projekt van, majd Konstanca, 64 hasonló projekttel.

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elnöke, George Niculescu a közelmúltban azt mondta, hogy a villamosenergiát előállító fogyasztók által telepítendő fotovoltaikus panelek esetében a fogyasztási igények függvényében egy maximális küszöbértéket kellene meghatározni. Azaz, már nem telepíthet senki a háztetőre, udvarra, garázsra annyi napelemet, ahányat éppen szeretne.

„Nem hiszek abban, hogy jó az, ha túlméretezzük a termelőberendezéseket azért, hogy az általuk termelt többletenergiát pénzzé tegyük. Az intézkedést (a prosumerek ösztönzését – a szerk. megjegyzése) energiahatékonysági, költségcsökkentő intézkedésként tervezték egy olyan időszakban, amikor mindannyian nagyon magas áram- és gázárakat tapasztalunk, és ez az intézkedés segített nekünk a közüzemi számláink csökkentésében.

Mára azonban olyan helyzetek álltak elő, amikor, hogy bár csak 5 kW a fogyasztás a házban, ha a tetőre négyszer több napelemet tud felszerelni a tulajdonos, akkor meg is teszi, és 20 kW-ot szerel be – és végül olyan helyzetbe kerülünk, hogy a 10. szomszéd az utcában nem tud csatlakozni, vagy ha ő is csatlakozik, akkor problémáink lesznek a kisfeszültségű elosztással. Ezért gondolom, hogy meg kell szabnunk egy küszöbértéket ezekre a kapacitásokra, ” – mondta George Niculescu.

Nagy-Bege Zoltán, az ANRE volt alelnöke, jelenleg a Ciga Energy igazgatója azt mondta, nem hiszi, hogy az Országos Energiaszabályozó Hatóság szabályozással korlátozhatja bármely természetes vagy jogi személy jogát a villamosenergia-termelésre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!