Környezetvédelmi miniszter: Románia Európa sereghajtója szelektív hulladékgyűjtésben

2023. augusztus 11. – 17:12

Másolás

Vágólapra másolva

Szerény eredményeket tud felmutatni Románia a szelektív hulladékgyűjtés terén, és az újrahasznosítható szemét „legjobb esetben” a szeméttelepre kerül, ha nem az erdőkbe vagy folyókba, jelentette ki Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter pénteken egy brassói konferencián a News.ro szerint.

A tárcavezető szerint bármennyire igyekeznek is egyes helyi vezetők, amikor az országos adatokat jelentik az Európai Bizottságnak, nem tudnak jobbat mondani a 14 százalékos százalékos szelektív hulladékfeldolgozásnál, ami azt jelenti, hogy Románia ebben sereghajtó az Európai Unióban.

Fechet Brassó esetét emelte ki, ahol a rendszerváltás óta látványos fejlődés tapasztalható, a levegő tisztaságában és a hulladékkezelésben azonban ez nem tükröződik. A miniszter szerint hiába van a városnak nyugat-európai színvonalú infrastruktúrája, ha a hulladékgazdálkodás területén szégyenletes eredményeket tud csak felmutatni.

A környezetvédelmi miniszter szerint Románia évente 6-7 millió tonna szemetet termel, és a műanyag, üveg, alumínium vagy más fém, ami jobb helyeken értékes erőforrást jelent, itt a szeméttelepre kerül, ha nem egyenesen a Dunába, a Fekete-tengerbe vagy a városok melletti erdőkbe és kisebb folyókba.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!