Augusztus elsejéig feléltük a bolygó egész éves természeti erőforrás-készletét

2023. augusztus 1. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az emberiség már felélte a bolygó 2023-ra jutó természeti erőforrásait, augusztus 2-tól így az összes felhasznált energia, az összes élelmiszer, amit megeszünk, minden, amit vásárolunk és az összes utazásunk „hitelre” történő fogyasztás, írja a Global Footprint Network számításai alapján a News.ro. Románia már június 11-e óta hitelre fogyaszt.

A Global Footprint Network minden évben kiszámolja, hogy melyik az a nap, amikor a természeti erőforrások iránti emberi kereslet meghaladja a Föld azon képességét, hogy azokat ugyanabban az évben regenerálja. Ezt országokra lebontva is ki lehet számolni, sőt, egy online kérdőív kitöltésével megtudhatjuk, hogy az év melyik napja az, amikortól kezdve a személyes ökológiai lábnyomunk meghaladja a nekünk jutó, fenntartható keretet.

A természeti erőforrásokkal legpazarlóbban bánó országok Katar és Luxemburg, ahol már február 10-ig, illetve 14-ig felélték az abban az évben regenerálható mennyiséget. A skála másik végén Jamaica áll, ahol csak december 20-án következik be a fordulópont, valamint Ecuador, ahol december 6-án és Indonézia, ahol pedig december 3-án.

A megújuló energiaforrásokat leginkább az energiaipart meríti ki, nem csoda, hogy a fejlett olaj-, szén- és gázkitermeléssel rendelkező Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein vagy Kuvait gyorsan túllépik az éves keretet. További nagy fogyasztók az intenzív mezőgazdaság, az építőipar, a vegyipar és a bányászat, amely a fémek, ásványok és más értékes természeti erőforrások kitermelését jelenti.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!