Hétfőn kezdődhet a szelektív hulladékgyűjtés Marosvásárhelyen

2023. július 24. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől kezdődik a szelektív hulladékgyűjtés Marosvásárhelyen – írja a marosvásárhelyiek.ro a város szemétszállító cégeinek, Polaris M. Holding–Urban Grup Environment társulásnak a tájékoztatása alapján. A szelektív gyűjtéssel egyszerre egy tájékoztató kampányba is kezdenek.

A portál úgy tudja, hogy a megye 2-es hulladékgazdálkodási zónában kezdődik először el a szelektív hulladékgyűjtésről szóló tájékoztatási kampány, amihez a szelektív gyűjtésről szóló kétnyelvű tájékoztató anyagokat is nyomtatnak (a cég tájékoztatása csak románul itt érhető el online). A magánházak hetven százalékánál már kiosztották a szükséges színes zacskókat.

A következő települések tartoznak a 2-es hulladékgazdálkodási zónához: Marosvásárhely, Nyárádszereda, Mezőbánd, Mezőpanit, Mezőmadaras, Marosszentkirály, Marosszentanna, Maroskeresztúr, Nagyernye, Marosszentgyörgy, Jedd, Koronka, Marossárpatak, Gernyeszeg, Székelyhodos, Csíkfalva, Nyárádremete, Székelybere és Nyárádmagyarós.

A marosvásárhelyiek.ro azt írja, a vállalat azt szeretné, ha év végéig Marosvásárhely országos szinten az elsők között lenne a válogatva leadott hulladékmennyiség tekintetében.

Marosvásárhelyen az elmúlt években jelentős problémát jelentett a szemét elszállítása. A helyi rendőrség novembertől számtalanszor megbírságolta a szemétszállítással megbízott céget, majd miután sehogy sem akart megoldódni a probléma, szerződést bontottak a Brantnerrel. Végül június végén kötöttek új szerződést Polaris M. Holding–Urban Grup Environment társulással, amely a múlt heti tájékoztatása alapján 3180 tonna szemetet szállított el.

A Népújság márciusi cikke szerint szelektív hulladékgyűjtés évekkel ezelőtt teljes gőzzel kellett volna beinduljon, ehhez képest a megye integrált hulladékgazdálkodásáért felelős maroskeresztúri válogatóállomás éves kapacitása 28 ezer tonna, ehhez képest tavaly mindössze 2500 tonna hulladék érkezett oda. Az derül ki a cikkből, amíg tavaly novemberben a Brantner el nem kezdett szolgáltatni a 2-es zónában, a maroskeresztúri válogatóállomásra ebből a zónából gyakorlatilag egy gramm szelektív hulladék sem került.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!