Hétfőn kezdődhet a szelektív hulladékgyűjtés Marosvásárhelyen

2023. július 24. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől kezdődik a szelektív hulladékgyűjtés Marosvásárhelyen – írja a marosvásárhelyiek.ro a város szemétszállító cégeinek, Polaris M. Holding–Urban Grup Environment társulásnak a tájékoztatása alapján. A szelektív gyűjtéssel egyszerre egy tájékoztató kampányba is kezdenek.

A portál úgy tudja, hogy a megye 2-es hulladékgazdálkodási zónában kezdődik először el a szelektív hulladékgyűjtésről szóló tájékoztatási kampány, amihez a szelektív gyűjtésről szóló kétnyelvű tájékoztató anyagokat is nyomtatnak (a cég tájékoztatása csak románul itt érhető el online). A magánházak hetven százalékánál már kiosztották a szükséges színes zacskókat.

A következő települések tartoznak a 2-es hulladékgazdálkodási zónához: Marosvásárhely, Nyárádszereda, Mezőbánd, Mezőpanit, Mezőmadaras, Marosszentkirály, Marosszentanna, Maroskeresztúr, Nagyernye, Marosszentgyörgy, Jedd, Koronka, Marossárpatak, Gernyeszeg, Székelyhodos, Csíkfalva, Nyárádremete, Székelybere és Nyárádmagyarós.

A marosvásárhelyiek.ro azt írja, a vállalat azt szeretné, ha év végéig Marosvásárhely országos szinten az elsők között lenne a válogatva leadott hulladékmennyiség tekintetében.

Marosvásárhelyen az elmúlt években jelentős problémát jelentett a szemét elszállítása. A helyi rendőrség novembertől számtalanszor megbírságolta a szemétszállítással megbízott céget, majd miután sehogy sem akart megoldódni a probléma, szerződést bontottak a Brantnerrel. Végül június végén kötöttek új szerződést Polaris M. Holding–Urban Grup Environment társulással, amely a múlt heti tájékoztatása alapján 3180 tonna szemetet szállított el.

A Népújság márciusi cikke szerint szelektív hulladékgyűjtés évekkel ezelőtt teljes gőzzel kellett volna beinduljon, ehhez képest a megye integrált hulladékgazdálkodásáért felelős maroskeresztúri válogatóállomás éves kapacitása 28 ezer tonna, ehhez képest tavaly mindössze 2500 tonna hulladék érkezett oda. Az derül ki a cikkből, amíg tavaly novemberben a Brantner el nem kezdett szolgáltatni a 2-es zónában, a maroskeresztúri válogatóállomásra ebből a zónából gyakorlatilag egy gramm szelektív hulladék sem került.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!