Sürgősen meg kell oldani a napelemek újrahasznosítását, különben belefulladunk a hulladékba

2023. június 16. – 09:35

Sürgősen meg kell oldani a napelemek újrahasznosítását, különben belefulladunk a hulladékba
Fotovoltaikus napelempark Franciaország délkeleti részén, 2019-ben. A 112 000 napelempanel 200 hektárnyi területet fed le – Fotó: Gerard Julien / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a napenergia hasznosítását tekintik világszinten az egyik nagy lehetőségnek a fosszilis energiahordozók kiváltására, egyre súlyosabb problémát jelent a keletkező hulladék. A napelemek első generációjának élettartama kezd lejárni, azonban az újrahasznosítás egyelőre gyerekcipőben jár. A BBC riportja szerint több milliárd panelt kellene hamarosan lecserélni.

„2050-re egy óriási hulladékhegyet képeznek majd a leselejtezett napelemek, hacsak nem indítjuk be már most az újrahasznosítási láncokat” – idézi a BBC Ute Colliert, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség igazgatóhelyettesét. Mint írják, az energetikai szakértők hatékony kormányzati intézkedéseket sürgetnek a „fenyegető globális környezeti katasztrófa megelőzése érdekében”. A lap számításai szerint világszerte több mint egy terawattnyi napenergia-kapacitást telepítettek, és 2,5 milliárd napelem is használatban lehet.

Az egyre tornyosuló problémák közepette nagy reményekkel tekintenek a szakértők arra a gyárra, mely a tervek szerint június végén nyílik meg a franciaországi Grenoble-ban. Ha beigazolódnak a várakozások, a ROSI vállalat tulajdonában levő üzem képes lesz arra, hogy a napelemeket szinte teljesen, 99%-ban újrahasznosításra alkalmas módon bontsa szét.

A Generale de Soleil alkalmazottja a cég által telepített napelempark területén, a franciaországi Guignenben, 2020. december 8-án – Fotó: Loic Venance / AFP
A Generale de Soleil alkalmazottja a cég által telepített napelempark területén, a franciaországi Guignenben, 2020. december 8-án – Fotó: Loic Venance / AFP

A BBC úgy tudja, a panelek újrahasznosításával eddig is sokan próbálkoztak, azonban a hatékonyság alacsony volt. Az új gyárban viszont a várakozások szerint az üvegfrontok és az alumíniumkeretek újrahasznosítása mellett a panelekben található értékes anyagok szinte mindegyikét vissza tudják nyerni, ami eddig nem volt megoldható.

A napelemek újrahasznosításának hagyományos módszerei lehetővé tették eddig is az alumínium és az üveg nagy részének visszanyerését, azonban különösen az üveg volt gyenge minőségű, ezért nem volt alkalmas arra, hogy a napelemgyártásban továbbra is alapanyagként lehessen hasznosítani, idézi a BBC a ROSI egyik szakértőjét.

Collier nyilatkozata alapján azt írják, hogy 2030-ra négymillió tonna hulladék keletkezhet – ami még kezelhető –, de 2050-re akár a több mint 200 millió tonnát is elérheti ez a mennyiség globálisan. Összehasonlításként megjegyzik: világszerte jelenleg évente összesen 400 millió tonna műanyagot állítanak elő.

A ROSI grenoble-i üzemében a tervek szerint megoldható lesz olyan értékes összetevők kinyerése is, mint a réz, a szilícium és az ezüst. Mindeddig nem létezett eljárás arra, hogy ezt gazdaságos módon végezzék, ha viszont az új technológia beválik, az „megváltoztathatná a világot”, írja a BBC. Lehetővé tenné akár azt is, hogy a jövőben az új napelemek gyártásához szükséges anyagok közel háromnegyedét – az ezüstöt is – leselejtezett panelekből állítsák elő, ami óriási löketet adhatna a napelemek gyártásának. Jelenleg ugyanis nem áll rendelkezésre elegendő ezüst ahhoz, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról való átálláshoz szükséges napelemek millióit megépítsék.

A BBC szerint Európában a napelemek importőre vagy gyártója felelős a hulladék ártalmatlanításáért. Mivel azonban a fejletteb technológiák drágák, sokan a hulladékok aprítását vagy bezúzását részesítik előnyben, ami sokkal olcsóbb ugyan, de semmiképp nem tekinthető fenntartható megoldásnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!