Tömegrendezvénnyel ünneplik a védett nárciszokat Fehér megyében

2023. május 22. – 16:18

Tömegrendezvénnyel ünneplik a védett nárciszokat Fehér megyében
Résztvevők a Negrileasa-i Nárciszünnepen – Fotó: Bucium község Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcezren vettek részt hétvégén a híres Negrileasa-i nárciszmező szomszédságában szervezett fesztiválon. Környezetvédők körében felháborodást váltott ki, hogy az Alba24.ro beszámolója szerint a szervezők harminc szálban korlátozták a leszedhető nárciszok számát, miközben védett területen tilos a virágszedés. Az nem világos, hogy ezt csak a védett területen kívül eső mezőkre értették-e, de fejenként harminc szál virág több ezer résztvevő esetén már jelentős mennyiséget tesz ki.

Az Erdélyi-érchegységben található, a Fehér megyei Bucium községhez tartozó 5 hektáros védett területen május végén tengernyi nárcisz virágzik. A község polgármesteri hivatala évről évre megszervezi a két napos Negrileasa-i Nárciszünnepet, ahol lacikonyhával és színpadi koncertekkel ünneplik a nárcisz virágzását.

A polgármesteri hivatal vasárnap arról posztolt, hogy minden eddiginél többen, nyolcezren látogattak el a rendezvényre. Az Alba24.ro beszámolója szerint a nárciszmezőt bekerítették, hogy az autók ne tudjanak oda behajtani, a résztvevőket pedig táblákon figyelmeztették, hogy ne szedjenek le 30 szál nárcisznál többet. A lap szerint a nárciszok leszedése bevett szokás a fesztivál résztvevői között.

Csak harminc szál nárciszt szabad leszedni a tábla szerint – Fotó: Alba24.ro
Csak harminc szál nárciszt szabad leszedni a tábla szerint – Fotó: Alba24.ro

Védett területen teljes mértékben tilos a virágszedés, erre éppen a rendezvényt dicsérő posztjában hívja fel a figyelmet a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségének Fehér megyei kirendeltsége. A bejegyzésben megköszönik a szervezőknek a vendéglátást, a rendvédelmi szerveknek a közreműködést, és megjegyzik, hogy „egyes polgárok betartják a természetvédelmi területekre vonatkozó törvényeket, másoknak viszont fel kell hívni a figyelmét arra, hogy bármelyik nárciszfajta leszedése tilos”.

A 30 szálas limitről szóló szervezői felhívást az ANANP nem említette. Egy hozzászólásra, amelyben valaki a védett területen szervezett fesztivál törvényességét kérte számon, úgy válaszolt a szervezet, hogy bizonyos feltételek mellett lehet fesztivált szervezni a területen, illetve a fesztivál helyszínének egy része nem tartozik a védett területhez.

A Negrileasa-i Nárciszünnep után közleményt adott ki a zalatnai Torockó Turisztikai és Ökológiai Egyesület (ATE Trascău Corp) is, hangsúlyozva, hogy nem értenek egyet azzal, hogy a szervezők virágszedésre bátorították a résztvevőket. Azt is kiszámolták, hogy ha két nap alatt 600-an vesznek részt a rendezvényen, akkor máris 18 ezer szál nárcisszal lesz kevesebb a mezőn, ha a letaposott virágokat nem vesszük figyelembe. Ha a polgármesteri hivatal által közölt 8000 emberrel számolunk, akkor az már 240 000 potenciálisan letépett nárciszt jelent, amennyiben mindenki betartotta a szervezők ajánlását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!