1,5 millió méhcsalád van Románia kaptáraiban, ezzel első helyet foglal el az EU-ban

2023. május 19. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

2020-ban 8,1 millió méhcsaládot tartottak számon hivatalosan az Európai Unióban, és ezek 18,5 százaléka romániai méhészek kaptáraiban volt – közölte pénteken az uniós statisztikai hivatal, amelynek az adatait az Agerpres közölte.

Az Eurostat adatai szerint 2020-ban 1,5 millió méhcsalád volt a romániai kaptárakban, és ezzel az első helyet foglalta el az ország az uniós tagállamok rangsorában. A további sorrend: Olaszország és Görögország, mindkettő körülbelül egymillió méhcsaláddal, Spanyolország és Bulgária körülbelül 900.000 méhcsaláddal, valamint Portugália 700.000 méhcsaláddal.

Régiók szerinti lebontásban Spanyolország Extremadura tartománya vezet (300.200 méhcsalád), ezt Portugália északi régiója (257.040) és Románia északnyugati régiója (250.510) követi.

Az Eurostat azonban megjegyezte, hogy ezek az adatok nem adnak teljes képet az EU méhállományáról, mivel csak a gazdaságokban lévő méhcsaládokat veszik figyelembe. Ugyanakkor Németországban például a méhcsaládok nem számítanak a farmok részének.

Annak ellenére, hogy a számok azt mutatják, Romániában sokan élnek a méhészetből, a gazdáknak sok akadállyal kell megküzdeniük. Márciusban írtunk arról, hogy a hazai méhészetet tönkrevágja az olcsó, Ukrajnából importált méz, illetve a kínai hamisítványok. Románia eddig jelentős exportőr volt, de a megkérdezett méhészek szerint sokan most már a feladás határán vannak.

Az Európai Unióba érkező méz jelentős része, 46 százaléka hamisítvány

derült ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) friss jelentéséből. A kutatóközpont az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) közösen vizsgálta az EB élelmiszerbiztonsági főigazgatóságának a megbízásából.

Idén április 5-én az Európai Bizottság (EB) üdvözölte a Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért! elnevezésű civil kezdeményezést és elismerte annak jelentőségét, tekintve, hogy az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és a biológiai sokféleség csökkenése egyre nagyobb kihívások elé állítja az európai mezőgazdaságot és élelmezésbiztonságot.

Az EB szerint a polgári kezdeményezés sikere egyértelműen igazolja, hogy a beporzók, a biológiai sokféleség és a fenntartható mezőgazdaság érdekét szolgáló intézkedések széles körű társadalmi támogatottságot élveznek. Ezért felszólította az Európai Parlamentet és a Tanácsot, hogy haladéktalanul jusson megállapodásra a benyújtott jogszabályjavaslatokról, amelyek hozzájárulnak majd a beporzó rovarok védelméhez és helyreállításához Európában.

A méhek világnapját május 20-án ünneplik, hogy felhívják a figyelmet a méhek fontosságára az emberiség számára, valamint a méhek és más beporzók védelmének szükségességére. Május 20-a Anton Jansa (1734. május 20. – 1773. szeptember 13.) születésnapja. A szlovén származású méhészt a modern méhészet úttörőjének és egyik legfontosabb szakértőjének tartják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!