Bányavíz-szennyezés történt a Beszterce folyón

2023. május 14. – 11:02

Bányavíz-szennyezés történt a Beszterce folyón
Fotó: Szeret Vízügyi Igazgatóság

Másolás

Vágólapra másolva

A Neamţ megyei hatóságok gyanúja szerint bányavízszennyezés történhetett Beszterce folyón, ezért szombat este RO-Alert figyelmeztetést küldtek több érintett település lakóinak is – írja a News.ro.

A Neamţ megyei sürgősségi esetek felügyelőségének vészjelzése szerint szombaton este 11 óra körül kapták azt az információt a megyei vízgazdálkodási hatóságtól, hogy a Beszterce folyón a víz színének téglavörösre történő megváltozását észlelték, ami bányavíz-szennyezésre jellemző.

A hír szerint Borca, Farcaşa (Farkasaszó) és Poiana Teiului települések lakói kaptak figyelmeztetését az esetleges szennyezésről, hogy ne használják a folyó vizét az állatok itatására, illetve kerüljék az abból származó halak fogyasztását.

Frissítés: Az Agerpres Neamț megye prefektusának, Adrian-Vasile Nițănek a tájékoztatása alapján azt írja, hogy a szennyezés forrása a korábbi Isipoaia bánya tározója Suceava megyében, a Beszterce folyó vízgyűjtő területén. A szennyezést is a Suceava megyei Holda faluból jelentették először. A prefektus elmondása szerint az eset okainak és a Beszterce folyóra (illetve élővilágára) gyakorolt hatásának a felderítése jelenleg is folyamatban van. Egy ellenőrző csoportot állítottak fel, amely kiment a helyszínre mintát venni és ellenőrzéseket végezni. A Neamț megyei vízgazdálkodási hatóság illetékesei a Borca községhez tartozó Lunca településre is elmentek mintát venni és ellenőrzéseket végezni.

A Szeret Vízügyi Igazgatóság a Facebookon azt írta, Suceava megyei környezetvédelmi őrség is kiszállt a helyszínre ellenőrzéseket végezni. A szivárgás mértéke 30 liter másodpercenként. A Suceava megyei vízgazdálkodási hatóság jelenleg is megfigyelés alatt tartja a helyzetet, a szivárgástól 5 kilométerrel lejjebb, Neamț megye határánál is vízmintákat vettek.

Az igazgatóság a legfrissebb elemzések alapján azt írja, hogy az Isipoaia bányából a Besztercébe folyó téglavörös lé erősen szennyezett, különösen fémekkel, ezek mutatói meghaladják a 352/2005-ös kormányhatározat által meghatározott határértékeket. Állításuk szerint az igen magas fémkoncentráció és a kiömlő nagy mennyiségű szennylé a Beszterce folyó (szennyezés előtt mért) vízminőségét 3-as osztályzatúról (tűrhető minőségű víz) a szennyezéstől másfél kilométerre 5-ösre (erősen szennyezett), míg 5 kilométerre 4-es minőségűre (szennyezett) rontotta.

Az Agerpes hírügynökség Adrian-Vasile Niţă prefektus nyilatkozata alapján azt írja, hogy ahol a Beszterce folyó eléri a megye területét a megengedett értéknél háromszor nagyobb a vaskoncentráció a vizében. A víz mangánkoncentrációja is enyhén meghaladja a megengedett értéket. A Neamţ megyei katasztrófavédelmi bizottság (CJSU) úgy döntött, hogy rendszeresen mintákat vesznek a folyóból, és ezeket többek között radioaktivitás szempontjából is elemzik.

A történtek után Suceava megye prefektusa hétfő reggelre tanácskozásra hívta össze a bányák konzerválásával megbízott Conversmin nevű állami részvénytársaság, a vízgazdálkodási vállalat, a környezetőrség és a katasztrófavédelmi felügyelőség képviselőit.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!