Levert gólyafészek miatt indulhat bűnügyi eljárás Csíkszentkirályon

2023. május 5. – 14:41

Levert gólyafészek miatt indulhat bűnügyi eljárás Csíkszentkirályon
A gólyafészek hűlt helye a csíkszentkirályi villanyoszlopon – Fotó: Tánczos Vitos Zsófia / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Feljelentést tesz a rendőrségen a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségének (ANANP) Hargita megyei kirendeltsége, miután Csíkszentkirályon ismeretlen tettesek levertek egy villanyoszlopra épített gólyafészket. A védett állat fészekrakási időszakában ugyanis a fészek tönkretétele bűncselekménynek minősül, írta az Agerpres.

Az esetre egy helyi lakos hívta fel a figyelmet hét elején a Facebook-oldalán. Demeter László, az ANANP Hargita megyei igazgatója a hírügynökségnek elmondta, hogy dokumentálták az esetet, és a hivatal bűnügyi feljelentést tesz.

A gólyák előszeretettel fészkelnek villanyoszlopokra, így előfordul, hogy kellemetlenséget okoznak a közelben lakóknak, de a fészkek leverése semmiképpen sem megoldás, tette hozzá Demeter László. Mint mondta, az áramszolgáltatóval már felvették a kapcsolatot, az Electrica képviselői azonban azt mondták, nem tudnak az esetről. Továbbra is kérdés tehát, hogy kinek volt lehetősége hozzáférni a fészekhez, az elektromos vezetékek ugyanis akár halálos veszélyt is jelenthetnek egy hozzá nem értő számára.

A gólyapár időközben újrakezdte a fészek építését. Demeter László szerint Hargita megyében húsz év alatt megkétszereződött a gólyapopuláció, a környék ideális élőhelyet jelent a faj számára, ezért legalább 200 új ún. gólyakosárra lenne szükség, azaz olyan magasító állványra, amely megkönnyíti a fészekrakást a madarak számára.

Imecs István biológus, az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet munkatársa, aki értesítette a hatóságokat, miután tudomást szerzett a csíkszentkirályi gólyafészek leveréséről az Agerpresnek arról számolt be, hogy a helyiek szerint május elsején este lekapcsolták az áramot, majd megjelent néhány ember a fészek körül, és botokkal leverték, ezután az áramszolgáltatás helyreállt. A biológus hozzátette, hogy a helyi kisgyermekes családok nyomon követték a gólyacsalád gyarapodását, és nagyon felháborodtak a pusztítás láttán.

Mint mondta, szerinte az áramszolgáltató, az önkormányzat és az ANANP közösen kellene új gólyakosarakat beszerezzen, hogy azokat szükség esetén fel lehessen szerelni a villanyoszlopokra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!