Eladta legnagyobb romániai üzemét, a szászsebesi favágóhidat az egykori Schweighofer

2023. április 20. – 09:52

Másolás

Vágólapra másolva

A HS Timber Group (a sokat kritizált osztrák Holzindustrie Schweighofer új neve) kedden sajtóközleményben jelentette be, hogy eladta a legnagyobb romániai feldolgozóüzemét, a szászsebesi HS Timber Productions Sebeș Kft.-t a német Ziegler csoportnak – írja a G4Media. A szerződést 2023. április 14-én írták alá. A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően várhatóan az év közepén zárul le. A vételárat nem hozták nyilvánosságra. Ez a fűrészüzem volt a kétes hírű vállalat első romániai gyártóüzeme.

A HS Timber Group közleményében azt állítja, hogy az eladásról szóló döntés az erdészeti törvény 2015-ben bevezetett monopóliumellenes cikkelyével függ össze. A vállalat szerint a romániai terjeszkedési lehetőségeit korlátozta a piac torzulása, amelyet az idézett elő, hogy az erdészeti törvény szerint egy piaci szereplő az ipari fafeldolgozás során az országban kitermelt egy fafajnak csupán 30%-át birtokolhassa. Ugyanakkor azt is kiemelik, hogy geopolitikai helyzet is jelentős hatással volt arra, hogy végül eladták az üzemet, ugyanis Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország már nem szállít nyersanyagot Romániának. A HS Timber Groupnak ugyanakkor több másik fafeldolgozója is van az országban, például a Kovászna megyei Rétyen működtetnek egy fűrészüzemet, a Suceava megyei Radócon gerendákat gyártanak, míg a Bákó megyei Kománfalván falemezeket készítenek.

„Az eladás indoklásában a Schweighofer vezetősége alapvetően elismeri, hogy a romániai üzlet már nem nyereséges, ha nem rendelkezik monopolhelyzettel a piacon, mint ahogyan azt több mint egy évtizedig fennállt. Ehhez jön hozzá a nagy fafeldolgozó és fakitermelő cégekre – Fakartell – a Versenytanácstól kirótt 26,6 millió eurós rekordösszegű bírság (amelynek nagy részét a Schweighofer kapta), valamint a nyomozati fázisban lévő büntetőügyek, a független újságírók és környezetvédelmi aktivisták illegális fakitermeléssel kapcsolatos feltárásai vagy más bűncselekmények miatt kiszabott bírságok” – kommentált a hírt Mihai Goțiu környezetvédelmi aktivista, korábbi USR-s szenátor a Facebookon.

Goțiu szerint érdemes örülni az aktivistáknak, mert az erdészeti törvény monopolellenes cikkelyének bevezetése csaknem egy évtizedes civil mozgósítás eredménye, ide értve az utcai tiltakozásokat és több tízezer aláírást összesítő petíciókat. „És ezért gratulációt érdemelnek mindazok, akik így vagy úgy részt vettek ebben. A harc folytatódik, de a hidra egyik fő feje eltűnt” – kommentálta az aktivista.

A G4Media azt írja, a Szászsebesi üzemet felvásárló a Ziegler csoport fafeldolgozó részlege eddig Németországban és Svédországban rendelkezik termelőüzemekkel. A honlapjuk szerint az övék Európa legnagyobb fűrészüzeme a bajoroszági Plößbergben.

A Holzindustrie Schweighofer 2003-ban nyitotta meg a Szászsebesi üzemét. A vállalat működésével kapcsolatban azóta számos probléma merült fel, amelyet igyekeztünk nyomon követni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!