Elutasították a minisztériumok kifogásait, kezdődhet az első romániai klímaper

2023. április 18. – 12:54

Elutasították a minisztériumok kifogásait, kezdődhet az első romániai klímaper
A Declic aktivistái benyújtják a kolozsvári fellebbviteli bíróságon az első romániai klímaügyi per iratait, 2023. január 31-én – Fotó: Declic

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította a kolozsvári fellebbviteli bíróság az első romániai klímaperben törvényszék elé hívott minisztériumok kifogásait, így elkezdődhet az érdemi tárgyalás, írja a 2Celsius Egyesület közleményére hivatkozva az Agerpres.

A Declic civil szervezet Nicolae Ciucă miniszterelnök, valamint Tánczos Barna környezetvédelmi- és Virgil Popescu energiaügyi miniszter megbírságolását kéri, amiért nem tettek meg mindent a klímacélok eléréséért. A keresetet 2023. január 31-én nyújtották be a kolozsvári fellebbviteli bíróságon, a felek pedig április 10-én jelentek meg először a bíróság előtt. A következő tárgyalás időpontja május 22.

Újdonság, hogy az Urgenda Alapítvány, amely először nyert klímapert Európában, csatlakozik a perhez a Declic támogatójaként, és erről az alapítvány részét képező The Climate Litigation Network (CLN) levelet küldött a kolozsvári fellebbviteli bíróságnak. A Declicet a Bankwatch România és a 2Celsius környezetvédelmi szervezet is támogatja a perben.

A kereset szerint, amelyről itt írtunk bővebben, a román hatóságok nem tartják be az alkotmányos és uniós kötelezettségeket, sőt az olyan nemzetközi szerződéseket sem, mint a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény. A Declic azzal érvel, hogy a kormány tétlensége negatív hatással van az állampolgároknak az élethez és a magánélethez való jogára, és befolyásolja a tulajdonhoz, a tisztességes megélhetéshez való jogukat, az egészséges és fenntartható környezethez való jogot, valamint a jövő nemzedékek méltóságteljes jövőjéhez való jogát is. Ezért azt kérik, hogy a bíróság kötelezze a román hatóságokat a klímacélok megvalósítására, és szabjon ki pénzbírságot minden egyes tétlen nap után.

A környezetvédő aktivisták azt is felsorolják, hogy melyek volnának azok a célok, amelyeknek az eléréséhez kellenek az intézkedések, amelyek eddig hiányoztak, és amelyeket elvárnak a román kormánytól:

  • az üvegházhatású gázok 2030-ig történő 55%-os csökkentése és 2050-ig a klímasemlegesség elérése, az intézkedéseket pedig az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül írásos kötelezettségvállalás formájában tegye meg;
  • a megújuló energiaforrások részaránya a végső energiafogyasztásban 45%-ra emelkedjen, és 2030-ig 13%-kal növelje az energiahatékonyságot;
  • az ítélet jogerőre emelkedését követő legfeljebb 30 napon belül fogadjanak el konkrét és koherens klímavédelmi terveket és az intézkedések hatékonyságát ellenőrző mechanizmusokat.

Az eljárás precedensértékű nemcsak Romániában, hanem a teljes közép- és kelet-európai régióban. Ha sikerrel jár a Declic, a kormányok elszámoltathatók lesznek a környezetvédelem elhanyagolásáért. A klímaper ugyanakkor arra is jó, hogy felhívja a lakosság figyelmét a klímaválság kezelésének sürgősségére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!