Elutasították a minisztériumok kifogásait, kezdődhet az első romániai klímaper

2023. április 18. – 12:54

Elutasították a minisztériumok kifogásait, kezdődhet az első romániai klímaper
A Declic aktivistái benyújtják a kolozsvári fellebbviteli bíróságon az első romániai klímaügyi per iratait, 2023. január 31-én – Fotó: Declic

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította a kolozsvári fellebbviteli bíróság az első romániai klímaperben törvényszék elé hívott minisztériumok kifogásait, így elkezdődhet az érdemi tárgyalás, írja a 2Celsius Egyesület közleményére hivatkozva az Agerpres.

A Declic civil szervezet Nicolae Ciucă miniszterelnök, valamint Tánczos Barna környezetvédelmi- és Virgil Popescu energiaügyi miniszter megbírságolását kéri, amiért nem tettek meg mindent a klímacélok eléréséért. A keresetet 2023. január 31-én nyújtották be a kolozsvári fellebbviteli bíróságon, a felek pedig április 10-én jelentek meg először a bíróság előtt. A következő tárgyalás időpontja május 22.

Újdonság, hogy az Urgenda Alapítvány, amely először nyert klímapert Európában, csatlakozik a perhez a Declic támogatójaként, és erről az alapítvány részét képező The Climate Litigation Network (CLN) levelet küldött a kolozsvári fellebbviteli bíróságnak. A Declicet a Bankwatch România és a 2Celsius környezetvédelmi szervezet is támogatja a perben.

A kereset szerint, amelyről itt írtunk bővebben, a román hatóságok nem tartják be az alkotmányos és uniós kötelezettségeket, sőt az olyan nemzetközi szerződéseket sem, mint a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény. A Declic azzal érvel, hogy a kormány tétlensége negatív hatással van az állampolgároknak az élethez és a magánélethez való jogára, és befolyásolja a tulajdonhoz, a tisztességes megélhetéshez való jogukat, az egészséges és fenntartható környezethez való jogot, valamint a jövő nemzedékek méltóságteljes jövőjéhez való jogát is. Ezért azt kérik, hogy a bíróság kötelezze a román hatóságokat a klímacélok megvalósítására, és szabjon ki pénzbírságot minden egyes tétlen nap után.

A környezetvédő aktivisták azt is felsorolják, hogy melyek volnának azok a célok, amelyeknek az eléréséhez kellenek az intézkedések, amelyek eddig hiányoztak, és amelyeket elvárnak a román kormánytól:

  • az üvegházhatású gázok 2030-ig történő 55%-os csökkentése és 2050-ig a klímasemlegesség elérése, az intézkedéseket pedig az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül írásos kötelezettségvállalás formájában tegye meg;
  • a megújuló energiaforrások részaránya a végső energiafogyasztásban 45%-ra emelkedjen, és 2030-ig 13%-kal növelje az energiahatékonyságot;
  • az ítélet jogerőre emelkedését követő legfeljebb 30 napon belül fogadjanak el konkrét és koherens klímavédelmi terveket és az intézkedések hatékonyságát ellenőrző mechanizmusokat.

Az eljárás precedensértékű nemcsak Romániában, hanem a teljes közép- és kelet-európai régióban. Ha sikerrel jár a Declic, a kormányok elszámoltathatók lesznek a környezetvédelem elhanyagolásáért. A klímaper ugyanakkor arra is jó, hogy felhívja a lakosság figyelmét a klímaválság kezelésének sürgősségére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!