Premier Romániában: napokon belül kezdődik az első klímaper, amelyet a Declic indít a kormány ellen

2023. április 5. – 19:21

Premier Romániában: napokon belül kezdődik az első klímaper, amelyet a Declic indít a kormány ellen
A Declic aktivistái benyújtják a kolozsvári fellebbviteli bíróságon az első romániai klímaügyi per iratait, 2023. január 31-én – Fotó: Declic

Másolás

Vágólapra másolva

A román hatóságok nem tartják be az alkotmányos és uniós kötelezettségeket, sőt az olyan nemzetközi szerződéseket sem, mint a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény – jelentette ki a Declic. Ez veszélyt jelent az állampolgárok biztonságára, a jogállamiságra és a környezetre nézve. Ezért azt kérik, hogy a bíróság kötelezze a román hatóságokat a klímacélok megvalósítására, és szabjon ki pénzbírságot minden egyes tétlen nap után. A pernek nagy jelentősége van, mert ha sikerrel jár a Declic, azt jelenti, hogy a kormányok elszámoltathatók lesznek a környezetvédelem elhanyagolásáért. De a klímaperek arra is jó eszközök, hogy felhívják a lakosság figyelmét a klímaválság kezelésének sürgősségére. Az elmúlt években egyre gyakoribbak az ilyen ügyek szerte a világon, de ebben a régióban a romániai declices per precedens értékű lehet.

Április 10-én indul az első klímaper Romániában: a Declic civil szervezet által indított perben, amelyben pénzbüntetést indítványoznak Nicolae Ciucă miniszterelnökre, valamint a környezetvédelmi és energiaügyi tárcára, amiért nem tettek meg mindent a klímacélok eléréséért. Az eljárás precedens értékű nemcsak az országra, hanem a teljes közép- és kelet-európai régióra nézve.

A klímaperek nemzetközi szinten már évek óta fontos eszközévé váltak annak, hogy a kormányokat és a vállalkozásokat felelősségre lehessen vonni olyan intézkedéseikért és mulasztásaikért, amelyek az éghajlatváltozás révén milliók életkörülményeire vannak hatással. A perek végső célja az, hogy megvédjék az emberek és a következő generációk környezeti jogait.

Amint a Transtelexen hírt adtunk róla, a Declic Közösség 2023. január 31-én, kedden a kolozsvári fellebbviteli bíróságon benyújtotta az első romániai klímaügyi per iratait, amelyben a román államot perelik. A sajtónak nyilatkozó aktivisták elmondták, a szervezet azt kéri a bíráktól, hogy kötelezzék a kormányt, tegyen konkrét lépéseket az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. Ugyanakkor minden egyes napra, amely alatt nem történik semmiféle hathatós lépés a klímaválság megfékezésére és a döntéshozók késlekednek az intézkedésekkel, bírságolja meg a román kormány tagjait: Nicolae Ciucă miniszterelnököt, Virgil Popescu energiaügyi minisztert és Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert.

Miért kellene büntetni a minisztereket?

A Declic a kolozsvári fellebbviteli bírósághoz benyújtott keresetében azzal érvelt, hogy a kormány tétlensége negatív hatással van az állampolgároknak az élethez és a magánélethez való jogára, és befolyásolja a tulajdonhoz, a tisztességes megélhetéshez való jogukat, az egészséges és fenntartható környezethez való jogot, valamint a jövő nemzedékek méltóságteljes jövőjéhez való jogát is.

„Az államnak kötelessége intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy minden polgár számára egészséges és fenntartható jövőt biztosítson” – áll a kolozsvári fellebbviteli bírósághoz benyújtott keresetben.

Természetesen, nehezen elképzelhető, hogy egyik napról a másikra változna a román kormány és a döntéshozók hozzáállása a klímacélokhoz, amelyek deklaratív szinten ott vannak a stratégiai célkitűzések között, azonban a forráselosztásoknál mindig sikerül a lehető legkevesebbet fordítani ezeknek a megvalósítására. Legutóbb, amikor kiderült, hogy románia 2,1 milliárd euróval kevesebbet fog kapni az európai helyreállítási alapból, és a sajtóba kiszivárogtak azok a vállalások, amelyeknek a költségvetését ez negatívan fogja érinteni, nagyon sok esetben épp az energetikai és környezetvédelmi mérföldköveknél szerepeltek komoly forrásmegvonások. A zöldenergiás befektetések esetében mintegy 500 millió euróval vágnák vissza a költségvetést.

Ezért teljesen helytálló a Declicnek az a kérése, hogy a továbbiakban ne maradjon csak a szavak és az ígéretek szintjén mindez, hanem a kirótt bírságok révén kötelezzék a kormányt a megfelelő intézkedésekre. Nicolae Ciucă, Tánczos Barna és Virgil Popescu alpereseket a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő, az állami költségvetésbe befizetendő bírság megfizetésére kötelezné a Declic minden késedelmes nap esetében, mindaddig, amíg a kitűzött célok eléréséhez szükséges intézkedéseket meg nem hozzák.

A Declic aktivistái a kolozsvári fellebviteli bíróság előtt, 2023. január 31-én – Fotó: Declic
A Declic aktivistái a kolozsvári fellebviteli bíróság előtt, 2023. január 31-én – Fotó: Declic

A klímapernek az a célja, hogy bírósági határozat kötelezze a román államot a klímavédelmi intézkedések meghozatalára

A környezetvédő aktivisták azt is felsorolják, hogy melyek volnának azok a célok, amelyeknek az eléréséhez kellenek az intézkedések, amelyek eddig hiányoztak, és amelyeket elvárnak a román kormánytól:

  • az üvegházhatású gázok 2030-ig történő 55%-os csökkentése és 2050-ig a klímasemlegesség elérése, az intézkedéseket pedig az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül írásos kötelezettségvállalás formájában tegye meg;
  • a megújuló energiaforrások részaránya a végső energiafogyasztásban 45%-ra emelkedjen, és 2030-ig 13%-kal növelje az energiahatékonyságot;
  • az ítélet jogerőre emelkedését követő legfeljebb 30 napon belül fogadjanak el konkrét és koherens klímavédelmi terveket és az intézkedések hatékonyságát ellenőrző mechanizmusokat.

A Declic szakértő kutatók tanulmányait és jelentéseit is mellékelte a perirathoz. Ezek alátámasztják az éghajlatváltozással kapcsolatos sürgős intézkedések szükségességét.

„Azért tettük meg ezt a lépést, mert évek óta csak ígéreteket hallunk a román politikusoktól. Aláírják a nemzetközi megállapodásokat, részt vesznek a klímaváltozási csúcstalálkozókon, majd visszatérnek Romániába, anélkül, hogy bármit is végrehajtanának azokból az intézkedésekből, amelyek megmentenék bolygónkat, vagy pozitív hatással lennének a szűkebb régiónkra. Ez a mi jövőnkről és gyermekeink jövőjéről szól. Ezért követelünk igazságot a bíróságon. Hogy tényleg törődjenek velünk, azt követeljük, hogy a román állam képviselőit a tétlenségük miatt mindaddig bírságolják meg, amíg késlekednek a cselekvéssel” – jelentette ki Cătălina Hopârteanu Declic aktivista.

Európai klímaperek mintáját követi a Declic

A környezetvédők arra is rávilágítottak, hogy fellépésük a hasonló európai perek mintáját követi. Franciaországban, Hollandiában és Írországban a civil társadalom bírósági pert nyert a kormányok ellen, és sikeresen elérte, hogy az államok hatékony intézkedéseket biztosítsanak a klímasemlegesség elérése érdekében. 2022-ben az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága is úgy döntött, hogy a brit kormány által meghirdetett Net Zero Stratégia sérti az éghajlatváltozási törvényt. A döntést követően az Egyesült Királyság kormányának aktualizálnia kellett az éghajlat-változási stratégiáját, hogy számszerűsített elszámolást adjon arról, szakpolitikáival hogyan fogja elérni az éghajlati célokat.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2023. március 29-én első ízben kezdte meg két, az éghajlatváltozással kapcsolatos kereset tárgyalását Franciaország és Svájc ellen, mivel nem tettek kellő lépéseket annak megfékezésére – Fotó: Patrick Hertzog / AFP
Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2023. március 29-én első ízben kezdte meg két, az éghajlatváltozással kapcsolatos kereset tárgyalását Franciaország és Svájc ellen, mivel nem tettek kellő lépéseket annak megfékezésére – Fotó: Patrick Hertzog / AFP

Az európai példákból merítve a Declic a kolozsvári fellebbviteli bírósághoz fordult, hogy elérje: a román igazságszolgáltatás kötelezze a kormányt, hogy tegyen sokkal ambiciózusabb vállalásokat az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2030-ig történő csökkentésére és 2050-ig az éghajlat-semlegesség elérésére. Amint kifejtették, ezt többek között a megújuló energiaforrások részarányának növelésével és az energiahatékonyság emelésével lehet elérni, tehát az intézkedéseknek ezeket a területeket kellene megcélozniuk.

„Úgy véljük, hogy a jelenlegi célok elégtelenek, és sértik az alkotmányból, a párizsi egyezményből és az európai éghajlatvédelmi törvényből eredő jogi kötelezettségeinket” – szögezte le a Declic.

Nyilatkozott Roxana Mândruțiu, a keresetet megfogalmazó ügyvédi csoport koordináló ügyvédje is, és elmondta, a Declic azért indítja ezt a klímapert, mert a kormány egyre érdektelenebbnek tűnik a klímakérdés iránt. 2021 júniusában uniós szinten elfogadták az európai klímatörvényt, amelynek értelmében a végső energiafogyasztás 40%-ának megújuló forrásokból kell származnia.

Közel 2 év telt el és Romániának nincs klímatörvénye, és nincs koherens politikája, amely az üvegházhatású gázok csökkentését az európai célokhoz igazítaná. Ráadásul, míg Románia országos célkitűzése a megújuló energiára vonatkozóan 2020-ban 38% volt, addig 2030-ra ez a célkitűzés 33%-ra csökkent. Csak egy jogerős bírósági döntés kényszerítheti a Környezetvédelmi Minisztériumot és az Energiaügyi Minisztériumot, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket – értékelte a helyzetet az ügyvéd.

Egyre szaporodnak a nemzetközi klímaperek: az élethez és a klímavédelemhez való jogra hivatkoznak a felperesek

A Declic szerint is a román kormány klímapolitikája veszélyt jelent az állampolgárok biztonságára, a jogállamiságra és a környezetre is. Hasonló megfogalmazással fordult a hágai Nemzetközi Bírósághoz 2021 márciusában Vanuatu, hogy kimondassa az igazságszolgáltatási fórummal, mindenkinek joga van a klímaváltozás elleni védelemhez. A nagyjából 80 kisebb-nagyobb szigetből felépülő állam azt szeretné, hogy a bíróság mondja ki: a jelen és a jövő generációknak joga van az éghajlatváltozás káros hatásaival szembeni védelemhez.

Idén márciusban a bíróság elé is került az ügy, a világ legnagyobb szennyezői, az Egyesült Államok és Kína nem támogatták a szigetország kezdeményezését, de nem is ellenezték. Románia elvben a támogatók között van.

Más európai országokban viszont indultak már hasonló perek: portugál fiatalok, svájci nők és egy francia politikus is az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult, mert szerintük az elégtelen cselekvés az életüket is veszélyezteti.

A Másfél fok arról ír, hogy a romániai mellett az olasz, francia és belga kormányokkal szemben is pert indítanak. Az egyik frissen benyújtott kereset a portugál fiataloké, részletezi a lap, amelyet 32 ország, köztük az EU összes tagállama, valamint Norvégia, Svájc, az Egyesült Királyság, Ukrajna és Törökország ellen indítottak. A 11 és 23 év közötti tagokból álló csoport azt állítja, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos kormányzati tétlenség diszkriminálja a fiatalokat, és kézzelfogható életveszélyt jelent. Különösen azokra a portugál erdőtüzekre utaltak, amelyeknek 2017-ben több mint száz ember esett áldozatul, és amelyeket az éghajlatváltozás egyre súlyosbít.

A Nemzetközi Bíróság véleménye nem lesz ugyan kötelező erejű a nemzeti szintű bíróságokon, a kedvező ítéletnek viszont komoly befolyása lehet a bírákra, a kormányokra és a jövőbeni perekre.

Ha az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy ítéli meg, hogy jogos a francia, svájci vagy a portugál panasz, és az elégtelen klímaügyi intézkedések valóban veszélyt jelentenek az állampolgárok életére, az ítélet kötelező erejű lenne, a kormányok pedig számonkérhetőek lennének az elégtelen cselekvés miatt.

A Qubit arról ír, a Grantham Research Institute 2022-es jelentése szerint a világon 73 kormányt pereltek be az elégtelen klímacélok miatt, ez a szám azóta valószínűleg nőtt, és a jövőben tovább növekszik majd. A legnagyobb bajban a csendes-óceáni kis szigetállamok vannak. A hágai bíróságon pereskedő Vanuatuban jelenleg is szükségállapotot hirdettek a jelentős károkat okozó viharok miatt. Egy másik szigetállam, Tuvalu is a végső katasztrófára készül. Arra az estre, ha a sziget mindenestül elsüllyed, azt tervezik, hogy az ország kulturális és természeti értékeit úgy mentik meg, hogy a metaverzumba költöztetik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!