Három medve lett közlekedési baleset áldozata Maros megyében

2023. április 18. – 14:22

Másolás

Vágólapra másolva

A közelmúltban vonat gázolt el egy medvét, másik kettőt pedig gépkocsi ütött el az erdélyi autópályán, mindhárom állat elpusztult – számolt be kedden a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) vezetője az Agerpres szerint.

Dănuţ Ştefănescu elmondta, Szovátán a feltételezések szerint egy anyamedve támadt rá egy férfira, aki kórházba került. Hozzátette, javasolták az illetékes vadásztársaságnak, hogy kérjen engedélyt a medve kilövésére, „de ha az anyamedvének bocsai vannak, változik a helyzet”.

Az APM vezetője szerint a közúti balesetek az erdélyi autópálya Radnót és Maroskece közötti szakaszán történtek. „A kerítések nem tudták megakadályozni, hogy a medvék bejussanak az autópályára. Nem természetes, hogy medvék sétáljanak a sztrádán, nem túl kellemes nagyvaddal ütközni 130 kilométeres óránkénti sebességgel” – fogalmazott.

Dănuţ Ştefănescu hangsúlyozta, a medvék természetes élőhelye a hegyvidéki erdők, de élelem után kutatva egyre gyakrabban megkörnyékezik a településeket, juhokat, teheneket pusztítanak el, kárt tesznek a termésben. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy a medveállomány országos szintű felmérése nyomán kiderül, mennyivel haladja meg az egyedszám a területek eltartóképességét.

Az APM vezetője úgy véli, a Maros megyei önkormányzatok nem használták ki a veszélyes medvék kilövését lehetővé tevő sürgősségi kormányrendeletet – amelynek alapján 25-30 medvét lőttek ki Romániában – inkább a nagyvad elűzése vagy áthelyezése mellett döntöttek.

Ştefănescu beszámolt arról is, hogy az általa vezetett intézményhez naponta érkeznek medvekárokról szóló jelentések, és idén két alkalommal farkasok okozta károkat is jelentettek Gernyeszeg környékéről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!