Egyre jobban olvad az Aranyosfői-jégbarlang gleccsere

2023. április 17. – 16:16

frissítve

Egyre jobban olvad az Aranyosfői-jégbarlang gleccsere
Az Aranyosfői-jégbarlang (Scărișoara) 2011-ben – fotó: Mattes René / Hemis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az enyhe tél miatt felgyorsult az Aranyosfői-jégbarlangban (Scărișoara) található földalatti gleccser olvadása: a jégréteg vastagsága az utóbbi évben annyival csökkent, mint az elmúlt tíz évben összesen.

A Pro Tv-nek nyilatkozó barlangászok szerint a világ egyik legnagyobb földalatti gleccsere a globális felmelegedés miatt az utóbbi években rendre 20 centiméterrel zsugorodott, míg korábban sosem olvadt el belőle 3 centiméternél több.

Az Erdélyi-középhegységben, Felsőgirda (Gârda de Sus) mellett található több mint 120 ezer köbméternyi jégtömb, amelynek vastagsága néhol meghaladja a 36 métert, az egyik legnépszerűbb erdélyi turistalátványosság.

„Harminc évvel ezelőtt egy körülbelül 1000 éves fatörzset majdnem teljesen jég borított, most pedig kibújt a jég alól. A jégtömb közelében képződő sztalaktitok és sztalagmitok 30 évvel ezelőtt 4-5 méteresek voltak, most mindössze 2-3 méteresek” – magyarázta Cristian Ciubotărescu barlangász, a Sfinx Gârda Barlangászegyesület elnöke.

A földalatti gleccser olvadása nem csak azért aggasztó, mert így a barlang sokat veszít látványosságából, hanem azért is, mert a több mint száz éve kutatott jégtömb úgy működik, mint a klímaváltozás archívuma, amelyből a kutatók rendkívül értékes információkat nyernek. Emellett több mint 10 ezer éves, még élő baktériumokat is találtak a jégben, derül ki a pressone.ro cikkéből.

Az Erdélyi-középhegységben további négy földalatti gleccser ismert, de ezek közül az egyik, a Vârtop 2012 és 2014 között elolvadt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!