Tánczos: Az üzletek pénz kapnak az államtól minden egyes visszaváltott üvegpalackért

2023. február 2. – 21:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az állam kifizeti az üzleteknek az újrahasznosítható csomagolóanyagok átvételével kapcsolatos szolgáltatásokat – jelentette ki csütörtöki besztercei sajtótájékoztatóján Tánczos Barna.

A környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy az üzletek 15-20 banit kapnak majd minden egyes üvegpalackért, amelyért kifizették az 50 banis betétdíjat. A pontos összeget miniszteri rendelet fogja rögzíteni – tette hozzá.

Tánczos Barna hozzátette, hogy november 30. után tilos lesz az alkoholos italokat, üdítőitalokat és ásványvizeket olyan csomagolásban forgalmazni, amelyen nem szerepel a betétdíjrendszer (SGR) logója, és valamennyi kiskereskedő köteles átvételi pontot létesíteni az újrahasznosítható csomagolóanyagok számára.

A miniszter szerint a kisebb üzletek a csomagolóanyagok átvételét várhatóan manuálisan fogják megoldani, a nagyobbak pedig visszaváltó automatákra bízzák majd ezt a feladatot. Megjegyezte azt is, hogy termékek ára tartalmazni fogja az 50 banis betétdíjat.

Tánczos emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy 20 és 40 ezer lej közötti bírságot kockáztatnak azok a termelők és kereskedők, akik február végéig nem regisztrálnak a betétdíjas rendszerbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!