Szemétgyűjtő gátakat szerelnek fel a határ menti folyókon Bihar megyében, hogy megakadályozzák a hulladék Magyarországra jutását

2023. január 4. – 16:30

Másolás

Vágólapra másolva

Szemétgyűjtő gátakat szerelnek fel több romániai folyón a román-magyar határ mentén, hogy megakadályozzák az úszó hulladék átjutását Magyarországra, írja az MTI az Agrpresre hivatkozva.

A hidrotechnikai berendezéseket Bihar megye határ menti térségében szerelik fel a Berettyó, a Sebes-Körös és a Fekete-Körös egy-egy szakaszán, nyilatkozta a hírügynökségnek Pásztor Sándor, a megye vízügyi igazgatóságának vezetője. Pásztor szerint a vízügyi hatóság 650 ezer eurós nemzetközi finanszírozást szerzett e célra. Az úszó hulladék összegyűjtésére alkalmas berendezéseket 2024 decemberéig kell felszerelni.

Nyilatkozatában Pásztor Sándor hangsúlyozta, a vízügyi igazgatóságnak nem a szemét összegyűjtése a feladata, de sajnos ezen a területen is tevékenykedniük kell. Elmondta, Nagyvárad fölött a Sebes-Körösön már alkalmazzák a módszert, amellyel nagy mennyiségű hulladékot gyűjtenek össze, főleg PET-palackokat. Leírása szerint a most telepítésre kerülő berendezések a part közelébe irányítják a folyón úszó hulladékot, amit utána kotrógéppel emelnek ki.

„Sokkal könnyebb lenne, ha az emberek nem dobálnának el csak úgy a szemetet a parton vagy a vízben. Megpróbáljuk megszüntetni az oktatás és a természetvédelem iránti érzékenység hiányának eredményét” – magyarázta az igazgató, aki szerint jogi következményei is lehetnek annak, ha nagy mennyiségű hulladék úszik át a román-magyar határon.

Pásztor szerint a Szamoson és a Tiszán nagyobb a baj, előbbi Beszterce és Kolozsvár környékéről, utóbbi Ukrajnából is szállítja a szemetet. A Körösök vízgyűjtő medencéjének bihari szakaszát gyakrabban tisztítják és kormánytámogatással az Éren és a Berettyón is újabb hidrotechnikai berendezéseket terveznek felszerelni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!