Tíz év börtönre ítélte az egyik leghírhedtebb romániai famaffia vezérét a bíróság

2023. január 4. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz év börtönre ítélte a bíróság kedden az egyik legismertebb romániai famaffia vezérét, Ion Andreit, ismertebb nevét Brânzăt, írja közösségi oldalán az Agentgreen. A pitești-i fellebbviteli bíróság az úgynevezett Fűrészárú 1 (Cheresteaua 1) ügyben hozott ítélete azért is rendkívülinek számít, mert a fellebbezés után súlyosabb büntetést szabtak ki rá, illetve az ügy néhány további érintettjére, mint a 2021 végén az argeși-i törvényszék alapfokú ítéletében, még annak ellenére is, hogy a bűncselekmények egy része közben elévült.

Ion Andreit a törvényszék 7 év és 6 hónap börtönbüntetésre ítélte első fokon, amit a fellebbviteli bíróság 10 év börtönbüntetésre módosított. A fellebbezés miatt elévült az illegális fakitermeléssel és pénzmosással kapcsolatos vádak egy része, de az adócsalás vádjában súlyosabb ítéletet szabtak ki. Hasonlóan jártak el Gheorghe Mihai, az illetékes erdészeti hivatal akkori vezetője esetében is, akinek 4 évről 8 évre súlyosbították a büntetését, illetve Vasile Uță erdésznek is végül 4 évet kell ülnie a nemzeti erdőkben történő illegális fakitermelés bűncselekményében való bűnrészessége miatt. 4 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott Ionuț Daniel Andrei és Liviu Gheorghiță Andrei (Ion Andrei fiai) adócsalásban való bűnrészesség miatt. Gheorghe Andrei, Ion Andrei apja szintén 3 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott pénzmosás miatt.

Az Agentgreen azt emelte még ki, hogy a Brânză-klán néven ismert famaffia tehető felelőssé többek között a Vidraru-tó környéki érintetlen erdők kivágásáért. Mihai Goțiu környezetvédelmi aktivista, egykori USR-s szenátor cikkében azt írja az ügyről, hogy Ion Andrei és cégei felelősek a Făgăraș-hegységben, különösen a Doamnei-völgyben és a Vâlsan-völgyben folyó illegális fakitermelés nagy részéért.

A vádirat szerint 2008 és 2012 között Ion Andrei az Andris Kft. ügyvezetőjeként „több mint 26.833 köbméternyi fát vágott ki illegálisan, összesen több mint 500 hektárnyi erdőterületről, 4561 millió lej értékben”. Az illegális fakitermelés mellett adócsalást követtek el.

A Greenpeace 2016-os összesítésében 985 hektár letarolt érintetlen erdőt térképezett fel a Fogarasi-havasokban. Felmérésük szerint a Vidraru-tó térségében az érintetlen erdők 38,3%-át kipusztították az utóbbi évtizedben. Ezen a területen nagy kiterjedésű, ősi állapotban megmaradt bükkösök találhatók, melyek rohamos gyorsasággal fogyatkoznak, részben a helytelen erdőkezelés, részben az illegális fakitermelés miatt, írták.

A Recorder 2019-es cikke szerint Romániában évente 20 millió köbméternyi fát termelnek ki illegálisan, többet, mint amennyit törvényesen, ami akkor 18 millió köbméternyi volt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!