Megtiltaná az EU a szállodáknak a minisamponok használatát

2022. december 24. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

Megtiltaná az Európai Unió a hoteleknek a minisamponok és egyéb kis méretű piperecikkek használatát annak érdekében, hogy visszaszorítsák a hulladéktermelést – írja az Euronews-ra hivatkozva a Wall-Street.ro. A portál szerint a lépés az európai zöld megállapodás (European Green Deal) része, amelynek az egyik legfontosabb vállalása, hogy 2030-ra 55%-kal csökkenti az EU az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Európában évente egy ember körülbelül 180 kilogramm csomagolási hulladékot „termel”, ennek a mennyiségnek a 40%-áért a műanyagból készült csomagolóanyagok a felelősek. Az Európai Bizottság egyik jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben a jelenlegi folyamatokon nem változtatunk, akkor 2030-ra 46%-kal nőhet a műanyag csomagolásból származó hulladék mennyisége.

A javaslatcsomag konkrétan azt tartalmazza, hogy EU-s szinten vizsgálják felül a csomagolási hulladékokról szóló uniós jogszabályokat, és 2030-ra minden csomagolás váljon újrafelhasználhatóvá vagy újrahasznosíthatóvá. A szabályozók konkrét lépéseket tennének annak érdekében, hogy ellehetetlenítsék a szükségtelen csomagolások használatát, emellett intézkedéseket vezetnének be az újrahasznosítási tevékenységek támogatása érdekében

Az intézkedéscsomag a szállodák mellett kiterjedne a – a bizonyos méretet elérő – éttermekben és kávézókban elfogyasztott termékek egyszer használatos csomagolásra, valamint a zöldségek és gyümölcsök csomagolására is.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!