Helyben akarta elásni az építkezési hulladékot a kolozsvári Vasutaspark felújításán dolgozó cég, de a lakosok lefülelték

2022. december 15. – 17:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozsvári lakosok feljelentése nyomán a környezetvédelmi őrség megállapította: a Vasutaspark felújítását végző cég, a Nord Conforest egyik alkalmazottja jelentős mennyiségű építkezési hulladékot ásott el a park területén, egy három méter mélyre ásott, körülbelül 120 négyzetméteres gödörbe. A feljelentők szerint a gödröt december 7-én ásták ki, amelybe különböző, az építkezésből megmaradt szemetet: fát, betondarabokat, műanyagot és fémet helyeztek el – számolt be az esetről az Adevărul.

A környezetvédelmi őrség a feljelentést tévő civil aktivistákkal közölte, hogy a felügyelők elrendelték az illegális hulladéktárolás beszüntetését, illetve az építőtelep teljes kitakarítását, azon felül a hulladék elszállítását az erre jogosultak cégekkel.

A december 9-én feltöltött Youtube-videón már az látható, hogy az építkezési hulladék kiásását rögzítik. Az Adevărul újságírói a környezetvédelmi őrségtől megtudták, hogy az ügyben eddig a felújítást végző cég egyik alkalmazottjának osztottak ki pénzbírságot 15 ezer lej, azaz körülbelül 3000 euró értékben.

„Az azonosított hulladék a Nord Conforest részvénytársaság tevékenysége során keletkezett: építkezési munkálatok, a már korábban meglévő épületek bontása, valamint a Kis-Szamos medrének tisztításának következtében. (…) A szemét tárolására kijelölt területet ugyanakkor fel kellett szabadítani a jelenleg folyó munkálatok miatt, ezért ideiglenes megoldást kellett találni a hulladék áthelyezésére, míg annak elszállítása megtörtént volna. Az építőtelep vezetője tehát elrendelte a hulladék áthelyezését a telephelyen belül egy másik helyszínre, csakhogy az alkalmazottak többsége külföldi állampolgár, minden bizonnyal kommunikációs hiba következtében a hulladékot összekeverték, és a közzétett videón látható helyen tárolták” – áll a vállalat által a sajtónak eljuttatott válaszban.

„Nem volt szerencsés, ahogy az építőtelep vezetője a hulladék áthelyezését kezelte, de sem neki, sem a cégnek nem állt szándékában a hulladékot a telepen elásni” – írták még, majd hozzátették: a Nord Conforest sajnálatát fejezi ki a történtek miatt, ugyanakkor mindenben együttműködnek és az illetékes hatóságok által elrendelt intézkedéseknek eleget tesznek.

A Vasutaspark 2017-ben került az önkormányzat hatáskörébe, azelőtt a szállításügyi minisztérium kezelése alá tartozott, évekig gondozatlan és elhagyatott állapotban állt. A kolozsvári önkormányzat egyik legnagyobb beruházásának számító, több mint 38 millió lejes (plusz áfa) közbeszerzését 2020-ban a Nord Conferest részvénytársaság nyerte el, akik a felújítási munkálatok befejezését 2023-ra ígérték.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!