Transtelex Dialóg videó: Háborúban állunk a természettel és végül nem mi fogunk győzni

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai és európai természetvédelem legfontosabb problémáiról beszélgettünk a decemberi TT Dialógon a kolozsvári Planetárium Caféban. Papp Tamás, Pap Péter László és Szabó Anna biológus-ökológus szakértőket Babos Krisztina és a közönség kérdezte.

Nagyon sok fontos kérdésre kitértünk, de így sem jutott mindenre idő az offline beszélgetős sorozatunk idei utolsó kiadásán. Kiemelünk néhány lényeges gondolatot, vonatkozást a videóból:

  • Mit jelent, hogy a hatodik tömeges fajkihalási hullám korszakában vagyunk?
  • Mennyire megvalósíthatók az Európai Green Deal természetvédelmi területekre vonatkozó 30 százalékos célkitűzései? Hol áll ebben Románia?
  • „Valahányszor a természetvédelem szembe kerül az emberek gyomrával, nem a természetvédelem szokott felülkerekedni.”
  • A klímavészhelyzet már meglehetősen benne van a köztudatban, a csúcspolitika is erőteljesen tematizálja – ehhez képest még a természetvédelemre kevésbé figyelnek, pedig ugyanannyira fontos lenne.
  • Természetrestauráció: nagyon sok pénzbe és erőfeszítésbe kerül, hogy valahogyan helyreállítsuk azt, amit jobb lett volna inkább nem tönkretenni.
  • Mit jelent az „agrársivatag” és miért ennyire rossz a jelenleg elterjedt mezőgazdasági modell?
  • Mennyire zöld a zöldenergia, és milyen szempontokat kellene figyelembe venni ahhoz, hogy valóban ne ártsunk vele az élővilágnak?
  • Mi a valóság a romániai erdők helyzetéről? Hogyan állunk a folyók szennyezettségével és az élővilágával?
  • Vannak-e olyan win-win szituációk, amikor a természeti környezet restaurációja nem korlátozza a helyi közösséget, hanem éppenhogy gazdasági gyarapodással jár?
  • „Ugyanazzal a ceruzával meg lehet tervezni egy élőhely tönkretételét, mint a helyrehozatalát.” – Mit kellene másképp csináljanak a hatóságok?
  • Kik azok a „sötétzöldek” és élnek-e ilyenek Romániában?

Meghívottaink: Papp Tamás biológus, a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke, Pap Péter László állatökológus, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója és Szabó Anna ökológus. A beszélgetést Zöld rovatunk szerkesztője, Babos Krisztina moderálta.

A korábbi Transtelex Dialóg videókat megtalálod a YouTube-csatornánkon, itt feliratkozhatsz rá!

A Transtelex az olvasók támogatásaiból működik. Ha te is fontosnak tartod a sajtószabadság ügyét, és hogy legyen kritikus, ellenzéki magyar sajtó Erdélyben, akkor légy te is a rendszeres támogatónk!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!